Hybášková se prý stane velvyslankyní EU v Iráku

Praha – Jana Hybášková by měla zastupovat jako velvyslankyně Evropskou unii v Iráku. Tvrdí to týdeník Respekt na svém webu. Unijní diplomatický zdroj v Bruselu pak ČTK potvrdil, že spekulace o působení Hybáškové v diplomatické službě unie mají reálný podklad. Oficiální oznámení lze podle zdrojů v Bruselu očekávat v nejbližší době.

Podle Respektu ještě musí informaci potvrdit evropská ministryně zahraničí Catherine Ashtonová, což nejspíš učiní příští týden. Pokud se Hybášková skutečně stane velvyslankyní v Iráku, znamenalo by to pro Česko dosud největší úspěch při obsazování pozic v nově vznikající evropské diplomacii. Ten vzniká na základě Lisabonské smlouvy a budoucnu by měl mít až osm tisíc úředníků, z toho bude asi tisíc diplomatů. 

Jana Hybášková vystudovala arabistiku na Filozofické fakultě UK, později působila na ministerstvu zahraničí a byla velvyslankyní ve Slovinsku, Kuvajtu a v Kataru. V letech 2006 – 07 stála v čele SNK ED, o rok později založila Evropskou demokratickou stranu a stala se i její předsedkyní. Loni pak byla volebním lídrem lidovců v Praze.