Doživotí a výjimečné tresty pro čtveřici Uzbeků

Praha – Vrchní soud potvrdil doživotní trest pro Uzbeka Sohibeka Juldašbajeva, který zavraždil ukrajinskou prostitutku a pokusil se zabít také její kolegyni a pasáka. Jeho komplicové Naimjon Alimov, Chusnidin Šodijev a Akmal Džabarov si za mřížemi odpykají výjimečné tresty 21, 23 a 16 let. Všichni cizinci skončí podle pravomocného rozhodnutí ve věznici s nejpřísnějším režimem. Poté, co ji opustí, je čeká vyhoštění na dobu neurčitou.

Uzbečtí mladíci se v únoru 2008 vypravili do Vodičkovy ulice do bytu prostitutky, která byla Juldašbajevovou milenkou. Proti její vůli si počkali na cizince, který se živil jako její pasák a dlužil Juldašbajevovi peníze. Byt vyloupili, a když tam cizinec nad ránem přišel s další prostitutkou, zbili a zkopali ho tak, že mu mimo jiné zlomili několik obličejových kostí. Juldašbajev mu pak podřízl hrdlo.   

Uzbeci se domnívali, že je pasák mrtvý, a začali řešit, jak naložit s dvěma očitými svědkyněmi. Poté, co je někteří z nich znásilnili, Juldašbajev svou spoutanou milenku za pomoci ostatních udusil - přetáhl jí přes hlavu igelitový sáček. Podle znalců žena umírala zhruba deset minut v trýznivých bolestech. Stejný osud měl potkat i druhou prostitutku, ta si ale dokázala sáček z hlavy strhnout a slíbila Uzbekům výměnou za svůj život 20 tisíc eur, proto ji nezavraždili. Při odchodu pak cizinci polili tělo podříznutého pasáka alkoholem, zapálili ho a pustili plyn. Popálený muž se ale bolestí probral a i přes závažná zranění si dokázal přivolat pomoc.

Podle předsedkyně senátu Jaroslavy Maternové se jasně prokázalo, že všichni čtyři Uzbeci byli v Ukrajinčině bytě a že se každý z nich na trestné činnosti nějakým způsobem podílel. Tresty jim pak soud uděloval podle toho, jakou měrou se na násilných zločinech podíleli. Juldašbajev, kterého odvolací senát potrestal nejpřísněji, je podle znalců velmi agresivní a jeho pobyt na svobodě je velmi nebezpečný.   

Cizinci se u odvolacího soudu bránili především proti tomu, aby vražda ukrajinské dívky byla posuzována jako spáchaná zvlášť trýznivým způsobem, který zvyšuje trestní sazbu. Zároveň tvrdili, že když její kolegyni nakonec pustili, nešlo o pokus o vraždu. Ani jeden z argumentů však senát neuznal. Podle předsedkyně Ukrajinka před svou smrtí dlouho trpěla, muži ji ještě před příchodem jejího pasáka hrubě zkopali a způsobili bolestivá zranění. Poté ji na rukou a nohou svázali a páskou jí nejdříve volněji a později velmi těsně přelepili nos a ústa. „Už v této fázi pravděpodobně věděla, co ji může čekat,“ uvedla. Druhou dívku pak Uzbekové nezavraždili pouze proto, že pro ni měli podle Maternové dočasně výhodnější využití.