V kauze Tatry má policie jako důkaz tajnou nahrávku

Praha - Policie má podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) k dispozici tajný záznam rozhovoru ředitele automobilky Tatra Ronalda Adamse a vlivného obchodníka a lobbisty Michala Smrže, který má dokládat údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry. Smrž, exministr obrany Martin Barták a představitel společnosti Praga Petr Ptáček čelí podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup tatrovek. Jednatel Smržovy firmy MPI Group Karel Jordák dnes v tiskovém prohlášení označil informace deníku za nepravdivé, proti MfD se bude bránit právními kroky.

Nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním MfD sdělil, že půlhodinový záznam schůzky Adamse a Smrže je součástí policejního spisu. Schůzka se odehrála 30. ledna 2008 v brněnském hotelu Holiday Inn. Smrž, Bartákův blízký přítel, podle záznamu nabízí Adamsovi, že je schopen vyřešit potíže Tatry s firmou Praga a ministerstvem obrany. V tomto případě se jednalo o ohrožení zakázky za 2,7 miliardy korun, která byla pro Tatru životně důležitá.

Policie se údajnou korupcí zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MfD řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

V pozadí všeho byl podle některých lidí údajně zájem společnosti Praga, která s Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů - náprav a převodovek. V polovině prosince 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů spolupráci s Pragou.

Smrž: Netuším, o jakých pěnezích měla být řeč

„Lidé z ministerstva obrany říkají, že pokud zaplatíte, nebudou už s nikým mluvit, zůstanou stranou a nebude s tím žádný problém,“ říká podle MfD na záznamu schůzky Smrž Adamsovi. Dále mu nabízí, že dokáže „zklidnit“ i ředitele konkurenční firmy Praga: „Nemůžu slíbit, že toho úplně nechá, ale mohu nasadit metody, aby toho musel nechat.“ Smrž se při schůzce opakovaně utvrzuje, že Tatra skutečně zaplatí. Přesná částka na schůzce nepadne. Adams však už dříve prohlásil, že na jednom z předchozích jednání Smrž řekl částku pět milionů dolarů, připomíná MfD.

Na schůzce, z níž existuje záznam, Adams podle MfD zaplatit přímo neodmítl, ale ani nepřislíbil. Několikrát se však ujišťoval, že Smrž má dostatečné kontakty, a dokázal by tak jeho problém skutečně vyřešit. Jako důkaz Adams žádal zprostředkování soukromé schůzky s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, což mu Smrž přislíbil, uvádí MfD. Nyní Smrž podle MfD tvrdí, že se musí jednat o omyl a že žádné peníze nedostal. „Netuším, o jakých penězích měla být řeč,“ řekl MfD. Adams se k případu s ohledem na vyšetřování nechce vyjadřovat.

Peníze
Zdroj: ČT24