Protikorupční policie prověřuje zakázku pro firmu ProMoPro

Praha – Kvůli sporné zakázce Úřadu vlády z doby českého předsednictví EU zahájila protikorupční policie úkony trestního řízení. Detektivové prověřují podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Pokud by byl viník v souvislosti se zakázkou pro firmu ProMoPro za půl miliardy korun odsouzen, tak by mu hrozilo až osm let vězení. Zahájení vyšetřování přivítal tehdejší vicepremiér a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) - považuje prý za důležité, aby se celá záležitost vyšetřila a rád prý poskytne potřebnou spolupráci. Rezignovat nehodlá. Protože škoda může být vyšší než 150 milionů korun, případ dozoruje vrchní státní zastupitelství.

Kvůli podezřelé zakázce podal finanční analytický útvar ministerstva financí trestní oznámení. Stát měl totiž původně zaplatit jen 85 milionů, částka se ale nakonec vyšplhala až na 551 milionů. Organizaci českého předsednictví měl na starosti současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se svým týmem. Ten ovšem od zakázky dává ruce pryč s tím, že smlouvu osobně nevyjednal ani nepodepsal a nebyl s ní prý vůbec seznámen. Za tendr prý odpovídal tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák, který ale naopak tvrdí, že zakázky připravoval Vondrův úřad.

Případ vyvolal na politické scéně velký rozruch, opozice vyzvala Vondru k rezignaci a spory vyvolal případ i mezi TOP 09 a ODS. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že případ zakázky pro firmu Promopro je vážnější než kauza exministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila, který loni v prosinci rezignoval kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí. Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS), který vedl vládu v době předsednictví, se v kauzách neměří stejným metrem. Vondra odmítá nést odpovědnost, řekl dříve Právu Topolánek.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Promopro: Co si objednali, to jsme vyfakturovali

„K možnému protiprávnímu jednání mělo dojít v průběhu roku 2008 v souvislosti se zajištěním zakázky na technické zabezpečení audiovizuálního vybavení a provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU v prvním pololetí roku 2009,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Tehdy byla podle něho údajně bez výběrového řízení schválena a uzavřena smlouva se společností Promopro na zajištění dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech.

Šéf firmy Promopro Jaroslav Veselý ale tvrdí, že faktura odpovídala tomu, co si Úřad vlády objednal. „Fakturovali jsme podle standardního ceníku tak, jak fakturujeme ostatním zákazníkům, měli jsme tam dané i množstevní slevy,“ uvedl Veselý. Premiér Petr Nečas (ODS) za Vondrou stojí a šetření policie uvítal.

Zakázku s firmou Promopro už na Úřadu vlády prověřovali i v minulosti. Například v červenci 2009 úřad váhal s proplacením faktur na 92 milionů korun s tím, že si uvedené služby nikdo neobjednal a s akcemi na předsednictví nesouvisejí. Audit ale nakonec konstatoval, že je vše v pořádku.