Člověk v tísni bude vzdělávat chudé

Praha - Humanitární organizace Člověk v tísni spouští projekt Uč se, more na podporu vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin. Cílem je, aby mladí lidé z vyloučených lokalit, jejichž rodiče mají často pouze základní vzdělání, vystudovali alespoň učiliště nebo střední odbornou školu, uvedl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek na dnešní tiskové konferenci v Praze. Vzdělávací projekt podpořila částkou přesahující sedm milionů korun nadace italské banky UniCredit.

Organizace chce rodiny studentů a učňů podporovat zejména finančně. Motivovat chce přitom tím, že bude peníze vyplácet zpětně, první částku tak rodina dostane až poté, co student absolvuje první ročník učiliště nebo střední školy. „Rádi bychom tímto způsobem zamezili jevu, kdy mladí lidé ze sociálně slabých rodin po ukončení základní školy hned nenastoupí na další školu, ale začnou pracovat na brigádách a po nějaké době skončí na sociálních dávkách,“ uvedla ředitelka projektu Kateřina Hůlová.

Studenti mohou dostat až 12 tisíc za rok

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Aby studenti dostali finanční pomoc, musí splnit několik podmínek. Nejdůležitější je maximální počet zameškaných hodin ve škole, který nesmí překročit 15 procent z celkové doby výuky. Učni také nesmějí mít žádné neomluvené hodiny a musí udržet předem daný průměr známek, zejména z předmětů, kterými se po ukončení studia budou živit, vysvětlila Hůlová.

„Při splnění uvedených podmínek, jejichž dodržení bude průběžně kontrolováno terénními pracovníky, má každá rodina zapojená do programu nárok na výplatu 12 000 korun za školní rok,“ řekla novinářům Hůlová. Výplata dalších peněz je podmíněna také předložením účtů, na nichž bude zřejmé, že rodina příspěvek utratila pouze na předem stanovené účely, dodala manažerka.

Člověk v tísni bude podporovat vzdělávání sociálně slabých rodin v hlavním městě, ale i vyloučených lokalitách ve středních a severních Čechách. Do projektu se mohou přihlásit děti či mladí lidé, jejichž alespoň jeden rodič má pouze základní vzdělání. Výjimku tvoří děti samoživitelů, u nichž lze o finanční pomoc žádat i pokud má rodič střední školu nebo učiliště. Součástí pomoci bude také placené doučování. Hodina domácí přípravy studenta s terénním pracovníkem vyjde rodinu na 40 korun. „Chceme tím rodiče i učně motivovat a ukázat jim, že vzdělání není zadarmo. Přesto se nám k doučování hlásí velké množství lidí,“ uvedl Pánek.

Spolupráce s UniCredit bankou není pro Člověka v tísni prvním projektem, na němž se podílejí lidé z neziskového a firemního sektoru. „Spolupráce s korporátní sférou se rok od roku zlepšuje a věříme, že těchto projektů bude přibývat,“ dodal Pánek.