Silnice místy namrzají, na Vysočině je náledí

Praha - V České republice zůstává zataženo a přidávají se i srážky. Na Vysočině ztěžuje jízdu náledí. Stala se tam už i řada dopravních nehod, při nichž podle prvních informací jeden člověk zemřel a další tři cestující byli zraněni. Zledovatělé vozovky jsou i v hradeckém kraji, zejména na Jičínsku a Náchodsku. Silnice ve Zlínském kraji mohou dnes také místy namrzat. Platí to především pro regionální cesty a také pro vozovky v horských a lesních úsecích. Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou a náledím. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Česko dnes zasáhnou přeháňky a v noci na sobotu teplota opět klesne pod bod mrazu. Meteorologové proto vydali výstrahu před náledím, která platí od sobotní půlnoci až do sobotního poledne.

Počasí během dne

Většinou zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách na severu a severovýchodě území srážky smíšené. Během večera na severu a severovýchodě nad 500 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na horách v 1000 m kolem 3 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s.

Meteorologové lidem doporučují, aby od sobotní půlnoci do sobotního poledne omezili jízdy autem, případně aby jezdili velmi opatrně a sledovali dopravní zpravodajství. Náledí by mohlo zkomplikovat zásahy zdravotnické záchranné služby i zásobování, varoval ČHMÚ.

Na silnicích Vysočiny zkomplikovalo jízdu náledí. Smrtí osmadvacetiletého řidiče skončila nehoda osobního auta, která se stala ráno po půl páté u Dobroutova na Jihlavsku. Vůz dostal smyk a narazil do stromu, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na kluzké vozovce u Brzkova havarovala i sanitka, která jela k této nehodě. V sanitce byl zraněn jeden člověk. V Třebíči se ráno střetlo osobní auto s nákladním vozem, ke kolizi došlo i v Senožatech na Pelhřimovsku. Záchranáři vyjížděli také kvůli dvěma úrazům na chodnících. Nedaleko obce Kuroslepy na Třebíčsku spadlo z mostu do řeky hasičské auto.

V hradeckém kraji, zejména na Jičínsku a Náchodsku, hrozí náledí. Kvůli zledovatělé silnici se ráno v regionu stalo několik nehod, které se naštěstí obešly bez zranění. V hradeckém kraji dnes ráno mrholilo. V Chomuticích na Jičínsku na zledovatělé silnici havarovala dvě osobní auta. Nehodu dvou aut na namrzlé cestě řešila policie také v Jičíněvsi. Dvě auta havarovala i u Sněžné na Rychnovsku. V Dobré na Rychnovsku sjel autobus mimo silnici, nikdo nebyl zraněn.

Silnice ve Zlínském kraji ráno místy namrzaly a stala se i řada dopravních nehod. "Zasahovali jsme třeba ve Zlíně u havárie osobního auta, které se převrátilo na chodník na střechu, i při dalších nehodách na Hradišťsku či
blízko slovenských státních hranic. Zasahujeme na místech, kde lidé podcení nebezpečí, která mohou být třeba jen lokální, kdy se na suché vozovce najednou dostanou do úseku, který je namrzlý a následně bourají," uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

V Olomouckém kraji dnes také místy namrzají silnice. Na některých vozovkách na severu regionu navíc nadále leží ujetý sníh. Na ujetý sníh řidiči narazí na silnicích ve vyšších polohách a v lesních úsecích na Šumpersku. Před možností namrzání vozovek varují řidiče správci silnic z Přerovska, Prostějovska, Olomoucka a Šumperska.

Meteorologové dnes také upozornili na to, že jarní počasí, které panovalo v posledních dnech, o víkendu skončí, pak se obloha na mnoho dní zatáhne a ochladí se.

Vozidlo se po havárii dostalo mimo komunikaci, kde narazilo do dopravního značení a skončilo převrácené na chodníku.
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje