Dobeš: Zveřejněné maturitní listy jsou pouze pomůckou

Praha – Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) obsah zveřejněných pracovních listů ke státním maturitám není tajným dokumentem podléhajícím zkušebnímu tajemství. Na dnešní tiskové konferenci Dobeš zdůraznil, že suma pracovních listů, která se dostala na volně přístupný server, vznikla na vyžádání učitelů a slouží pouze jako návodná pomůcka pro vypracování ostrých verzí maturit z českého jazyka. Ministerstvem oslovení ředitelé navíc prý potvrdili, že konečné verze si učitelé vypracují sami.

„Když se podíváte na pracovní listy, tak je to opravdu metodický materiál. Pedagogové, češtináři si na základě tohoto materiálu připravují své vlastní zadání. Tyto věci byly zveřejněny již před rokem. Učitelé a ředitelé nám potvrdili, že je to podpůrný materiál a že si budou sami vypracovávat ústní zkoušku. Neunikla žádná ostrá verze,“ uvedl Dobeš s tím, že právě zabezpečení státních maturit je „daní za vysokou cenu projektu“. 

Ladislav Němec, náměstek ministra:

„Pracovní listy z českého jazyka jsou pouze metodický, podpůrný materiál k maturitní zkoušce. Nejedná se o žádný únik, o žádné zveřejnění ničeho, co by zveřejněno být nemělo.“

Brífink ministerstva školství (zdroj: ČT24)

Také ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavel Zelený novinářům řekl, že pracovní listy nemají charakter veřejně nepřístupné informace. „Pokud učitelé chtějí tyto pracovní listy použít jako zadání svých ostrých maturit, tak v takovém případě nedoporučujeme kantorům, aby to zveřejňovali,“ dodal Zelený. Učitelé ale podle něj mají dostatek vlastního rozumu a zodpovědnosti, aby vypracovali jiné podklady a nekopírovali pouze ty zveřejněné.

Společnost CERMAT od poloviny roku 2009 zveřejňovala sady pracovních listů jako podklad pro přípravu státní maturity z českého jazyka. Databáze se postupně rozrostla na 1400 verzí. Přístup k nim měli ředitelé jednotlivých škol, kteří prostřednictvím svých hesel mohli dokumenty dodat učitelům. Přesto se podklady objevily v datové úschovně na internetu, odkud je může stáhnout každý, kdo zná adresu.

Na problém se zveřejněním pracovních listů s podklady k maturitě z českého jazyka a literatury jako první upozornil deník Právo. Každý zveřejněný list obsahuje úryvek z díla nějakého literárního autora a příklady otázek, které se k dílu vztahují.

Pavel Zelený
Zdroj: ČT24