Pacienti si připlatí za léky

Praha - Lidé si zřejmě budou muset za léky připlatit. Půjde o důsledek prodloužení platnosti takzvaného Janotova balíčku. Ten totiž o sedm procent snižuje částku, kterou na léky přispívají pojišťovny. O stejných sedm procent měly klesnout i maximální ceny léků, jenže ty zůstanou zatím stejné. A pacienti doplatí rozdíl. Není jasné, kdy ke zdražení doplatků na léky dojde. Levicový Senát totiž na únorové schůzi zákon pravděpodobně vrátí do sněmovny.

Doplatky u třetiny léků půjdou nahoru. Pacienti trpící angínou, cukrovkou nebo vysokým cholesterolem zaplatí za své léky až o desítky korun víc. Třeba doplatek na jedno z nejužívanějších antibiotik stoupne o 25 korun. Poslanci totiž minulý týden schválili nejen sedmiprocentní snížení cen léků, ale i stejně velké snížení příspěvků od pojišťoven. A to se přitom projeví mnohem výrazněji. „Ten hlavní důvod je, že úhrada klesne okamžitě s okamžikem vyhlášení a ceny, které jsou na skladech, ať už u distribuce v lékárnách, zůstanou zvýšené,“ řekl Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory.

Stovky milionů, které letos zaplatí pacienti za léky navíc, ušetří zdravotní pojišťovny. Ty je budou moci podle plánu ministra zdravotnictví přesměrovat třeba na platy lékařů. Nikdo ale zatím neví, kolik peněz se díky zvýšení doplatků ušetří. „Odhadujeme, že úspora bude činit asi 800 milionů korun,“ míní Lucie Šustková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Levice pravděpodobně zákon vrátí poslancům

Zatím není jasné, kdy přesně ke zdražení doplatků na léky dojde. Senát, kde má převahu levice, totiž na únorové schůzi zákon zřejmě vrátí do sněmovny. „Vzhledem k tomu, že náš poslanecký klub to nepodpořil, tak budeme doporučovat, aby to neschválil ani náš senátorský klub,“ prohlásil stínový ministr zdravotnictví David Rath. Pokud levice skutečně vrátí zákon poslancům, přehlasuje ji vládní koalice nejdřív v březnu. Vyšší doplatky by pak pacienti platili od dubna.

Snížení maximálních cen a úhrad léků o sedm procent se vůbec nedotkne volně prodejných léčiv, které si lidé platí sami ze svého. Stát ani pojišťovny totiž nemají na jejich ceny vůbec žádný vliv.