Vlak v Bílině nevykolejil jen kvůli malé rychlosti, soudí ČD

Bílina (Teplicko) - Osobní vlak z Mostu do Děčína zachránila v neděli večer před vykolejením především nízká, asi čtyřicetikilometrová rychlost, kterou vjížděl na nádraží v Bílině. Vlak najel do hromady z pneumatik a kusů betonu. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jak se na kolejích předměty ocitly a připouštějí, že šlo pravděpodobně o úmysl. Večerní vlak z Mostu do Děčína vezl asi 20 cestujících, ale svou cestu zakončil už na vjezdu na bílinské nádraží. První informace hovořily o tom, že po nárazu do překážky vykolejila lokomotiva.

„Ve skutečnosti došlo jen k rozvěšení brzdového potrubí. Škody jsou nulové,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Nárazem se ale rozpojily hadice brzdového potrubí, v němž klesl tlak, a vlak proto začal prudce brzdit.

Vlak před vykolejením zachránila především nízká rychlost, s níž vjížděl do nádraží. „Bylo to už naštěstí blízko peronu, takže vlak jel jen asi čtyřicítkou. Kdyby se to stalo na širé trati a jel třeba dvakrát nebo třikrát rychle, taková překážka už by ho dost možná vykolejila,“ doplnil náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Podobný názor mají i České dráhy. „Vykolejení opravdu hrozilo,“ dodala Pistoriusová.

Podle mluvčí ČD jde o první takový incident v letošním roce. Vloni zaznamenali inspektoři Českých drah 11 případů, kdy vlak najel na pohozený předmět, závažnost incidentů se ale různí. Policie zatím případ vyšetřuje a komentovat jej zatím nechce. Kučera ale připustil, že pravděpodobně šlo o záměrný útok. „Je skupinka lidí, kteří se tímhle vyžívají. Před pěti lety třeba někdo spouštěl z vinohradských tunelů prostěradla, aby zakryl strojvedoucím výhled,“ řekl.