Dealeři měli zbrojní arzenál a pervitin řezali sodou

Pečky (Kolínsko) - Drogový gang z Peček u Kolína skončil za mřížemi. Byl známý především prodejem pervitinu v kraji. A protože ho kriminalisté vyhodnotili jako velmi nebezpečný, nasadili do akce i speciální zásahový tým. Vedle drog našli celý arzenál zbraní, včetně samopalu škorpion. Na dealery drog udeřili ve středočeských Pečkách a Veltrubech, při razii objevili policisté 300 tisíc korun a 30g pervitinu, což je 300 dávek. Pětičlennou skupinu dealerů už policisté obvinili a za mřížemi může každý strávit až 10 let.

Zbraně gang nepoužil. Pětičlenná skupina pervitin nevyráběla pouze ho ve středních Čechách prodávala. Centrum prodeje leželo v Pečkách. Šlo o členy jedné rodiny, většinu z nich už za prodej drog nebo jinou trestnou činnost soudy v minulosti trestaly. Přesto pervitin dál prodávali, dokonce se na případnou policejní razii připravili. Pervitin ukrývali do komínů. „Droga byla v pytlíku od pepře, následně zabalena do další látky a až poté v uzavíratelných sáčcích,“ popsal důmyslné skrýše vedoucí kolínské kriminální policie Michal Dupák. Dávku pervitinu organizovaná skupina prodávala za 200 až 500 korun. Především narkomané za ní platili kradeným zbožím, třeba stavebním nářadím, telefony či autorádii.

Dávku čistého pervitinu z nich ale dostal jen málokdo. Takové praktiky potvrdili reportérovi ČT i dva mladí lidé přímo v Pečkách. „Už nic není, pozavírali je. Feťáci už sem nejezdí, takže už je nemůžu podělávat, abych jim (do dávky) dávala jedlou sodu,“ zachytila skrytá kamera ČT slova dívky, která je dcerou jednoho ze zadržených hlavních členů gangu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Policie rozjela na Kolínsku protidrogovou kampaň

A právě kvůli narůstajícímu nebezpečí užívání drog policisté na Kolínsku připravili preventivní akci, v jejímž rámci objíždějí školy. „Většinou jde o to, že se děti už setkaly s tím, že jim někdo drogu nabízel nebo chtěl zprostředkovat prodej nebo drogu darovat. Zkrátka je chtěl nalákat na užití drogy,“ konstatuje mluvčí kolínské policie Věra Žítková.

Pervitin
Zdroj: ČT24