Sčítání 2011 přinese změny – internet, bezdomovce a pokuty

Praha – Letošní sčítání lidí, bytů a domů s sebou přinese mnoho změn. Poprvé budou moci lidé vyplňovat formuláře přes internet, seznámí se s počtem bezdomovců, a kdo by chtěl průzkum bojkotovat, dostane pokutu ve výši až 10 tisíc korun. Komisaři vyrazí do ulic 7. března a formuláře budou roznášet až do 25. března. Jednotlivé domácnosti budou navštěvovat v pracovní den v podvečer nebo i o víkendu, aby rodiny zastihli. Podrobné informace o sčítání lidu najdete na speciálních stránkách ČSÚ.

Pokud zrovna nebudete doma, když komisař přijde, nemusíte si zoufat. Ve schránce najdete lístek s návrhem jeho druhé návštěvy. Kdyby vám ani další navrhnutý termín nevyhovoval, je třeba, abyste zavolali na telefonní číslo, které najdete na lístečku. Na této bezplatné lince si termín můžete změnit. Formuláře budou v domácnostech předávány vždy do vlastních rukou, ve schránce se nechávat nebudou. K převzetí dokumentu stačí, aby byl doma alespoň jeden člověk starší patnácti let.

Letos poprvé také budou funkci komisařů plnit pracovníci České pošty. Před deseti lety to byli naopak zaměstnanci Českého statistického úřadu. Při návštěvě předloží každý sám od sebe průkaz sčítacího komisaře a doklad totožnosti. Každý bude mít také přes rameno modrou tašku se žlutým logem České pošty. Každý člověk dostane svůj zelený Sčítací list osoby, každá domácnost jeden společný žlutý Bytový list a majitelé či správci domů dostanou jeden oranžový Domovní list.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

A jak vypadají sčítací formuláře? Najdete zde:

Příslušníky domů seniorů, léčeben a hotelů budou naopak sčítat komisaři z Českého statistického úřadu. Sčítat se bude i v azylových domech a noclehárnách, aby vznikl přehled o lidech bez domova. K půlnoci z 25. na 26. března se musí všechny informace do formulářů vyplnit a je třeba je vrátit do 14. dubna. Mohou se odevzdat třemi způsoby – on-line vyplněním na internetu, osobním odevzdáním komisaři, zdarma odesláním poštou v obálce.

Internetový formulář za vás zkontroluje chyby

Podle průzkumu vyplní formulář na internetu až třetina Čechů. I přesto, že si člověk vybere on-line možnost, první kontakt se sčítacím komisařerm ho nemine, ten totiž každému musí osobně předat papírové formuláře s unikátními kódy. Na rozdíl od toho papírového lze ale elektronický formulář opravit okamžitě, navíc za vás ohlídá některé chyby, které mohou vzniknout třeba nepozorností. Pokud se třeba omylem přepíšete v datu narození a aplikaci vyjde nesmyslný věk, zeptá se vás, zda svoji odpověď myslíte opravdu vážně. Při on-line odesílání je zajištěna maximální ochrana osobních údajů.

„V elektronických formulářích budou u každé otázky velmi šikovné nápovědy - stačí kliknout a zobrazí se vám vysvětlivky k otázce, kterou zrovna vyplňujete. Rozhodně to je uživatelsky mnohem příjemnější než klasické papírové vysvětlivky,“ řekl mluvčí sčítání lidu Ondřej Kubala.

Kdo bude sčítání bojkotovat, dostane pokutu až 10 tisíc

Hned při předání formulářů se komisař zeptá na způsob, jak je budete chtít odevzdat. Pokud se rozhodnete pro osobní vrácení, domluví s vámi termín schůzky, kdy přijde formuláře vyzvednout. Je povinen vám pomoci i s vyplněním. Když se budete schválně sčítání vyhýbat a bojkotovat ho, hrozí vám pokuta až deset tisíc. V provozu bude každý den i bezplatná informační linka a informace na internetu.