Liverpoolští fandové se chovali slušně

Praha – Hlavní město má za sebou fotbalové utkání domácí Sparty s britským Liverpoolem. Na pořádek během dne a večera dohlíželo 350 policistů. Zahraniční fanoušci se ale pohybovali v menších skupinách a z ostrého jádra jich navíc dorazil jen zlomek, takže k větším výtržnostem nedošlo. Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové na policejní služebny putovalo pouze několik osob, šlo o Čechy i cizince.

„Dva Češi se snažili využít situace a nabízeli v okolí stadionu a u stanice metra Hradčanská suvenýry v klubových barvách FC Liverpool a AC Sparta Praha. Tento případ si převzali kriminalisté pro podezření z trestné činnosti v souvislosti s porušením práv k ochranné známce. Policisté v rámci kontrolní činnosti v okolí stadionu nalezli rovněž jedno odcizené vozidlo. Jeho uživatel putoval rovněž na policejní oddělení,“ uvedla Zoulová.

Plné ruce práce měla podle ní i pražská cizinecká policie, která díky mobilnímu pracovišti mohla velice pružně reagovat a podle potřeby ověřovat pobytový režim cizinců. Na situaci v metropoli v souvislosti s utkáním dohlíželo 350 policistů, bezpečnostních opatření se účastnili policisté z dopravní, pořádkové, kriminální i cizinecké služby.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

První ze dvou zápasů vyřazovací fáze fotbalové Evropské ligy mezi Spartou Praha a Liverpoolem skončil bez branek. Brány letenského stadionu se otevřely v 19:00, utkání skončilo krátce před 23:00. S ohněm a pyrotechnikou, které se objevily na domácí tribuně během zápasu, si zvládla poradit pořadatelská služba.

Státní zástupkyně byla bez práce

Svou premiéru na stadionu si vyzkoušela státní zástupkyně. Policii měla pomoc s dokumentováním a zjišťováním případného porušení zákona. „K žádným závažným výtržnostem nedošlo, takže jsem neměla žádnou práci,“ uvedla Jiřina Fronková.

Po skončení utkání policie standardně monitorovala odchod diváků ze stadionu. Policisté spolu se strážníky dohlíželi ve zvýšené míře na veřejný pořádek v prostředcích MHD i ve vytipovaných stanicích metra. „Posílené hlídky uniformovaných policistů budou střežit ulice metropole až do ranních hodin,“ uvedla včera Zoulová.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24