Zloději si libují v rozestavěných domech

Praha - Rozestavěné domy v Česku jsou čím dál více napadány zloději. V roce 2010 jich totiž vykradli přes dva tisíce, což je o třetinu víc než rok předtím. Terčem nenechavců se stávají hlavně v zimních měsících, kdy majitel nebývá na stavbě tak často. Aktuálně se další série vloupaček objevily v jihomoravském kraji nebo v obcích kolem Prahy.

Třeba opuštěná zástavba v jihomoravských Prušánkách zlákala zloděje několikrát za sebou. Jen z tohoto domu zmizel kotel za padesát tisíc korun. Díry po radiátorech a vylámané dveře, takové škody po zlodějích zůstávají. Na podzim loňského roku řešili policisté zhruba dvě stovky vloupání do novostaveb. A jen za poslední měsíc jich mají dalších čtyřicet.

„Často mizí elektronika, spotřebiče, trouby i nábytek, lidé si nevšímají, často tak dojde k vystěhování celých domů,“ vysvětlila mluvčí policie Praha–venkov Štěpánka Zatloukalová. Zloději si vybírají odlehlá místa, kde je málo domů. Najít pachatele je pak mnohem složitější.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Hlídací psi na zloděje nestačí

Na Českobudějovicku měli štěstí, podařilo se tu totiž vypátrat muže, který tam vykradl téměř desítku rozestavěných domů. Hlídací psi, které si stavebníci pořídili, už často nestačí. Hlavně v satelitních městech se tak objevuje nový trend - najmout si za společné peníze bezpečnostní agenturu, která na místo dohlíží.

Protože ukradené věci nejčastěji končí v bazarech nebo je zloději prodávají na internetu, policie lidi nabádá, aby si schovávali krabice a jiné doklady s výrobními čísly. Podle nich se pak nalezené věci dají nejlépe identifikovat.