Lékaři hromadně stahují výpovědi

Praha – Lékaři, kteří se zapojili do protestní akce Děkujeme, odcházíme, začínají pomalu stahovat své výpovědi. Praha tak nebude muset spouštět krizový plán zajištění zdravotní péče. Podle informací pražského magistrátu vezme 98 procent lékařů svoje výpovědi do středy zpět. Podobná situace je v Plzeňském kraji. Také v Moravskoslezském kraji stáhnou lékaři výpovědi zítra nebo ve středu. Naopak ředitel nemocnice v Uherském Hradišti dnes ukončil práci dvěma tamním odborářům. Se stahováním výpovědí vyčkávají lékaři na Vysočině, chtějí být solidární právě s kolegy z Uherského Hradiště.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že krize ve zdravotnictví je v Praze zažehnána - po schůzce s řediteli pražských zdravotnických zařízení, záchranné služby a zástupci ministerstva zdravotnictví. Podle Svobody se vrací vše do normálu, zajištěna bude i porodní péče, která měla být odchodem lékařů nejvíce ohrožena.

klatovské nemocnici původně dalo výpověď 40 lékařů, což by ohrozilo provoz například gynekologie a porodnice, znamenalo by to značné problémy i na chirurgii, neurologii a v dalších oborech. Postupně si pak výpovědi do minulého týdne rozmyslelo deset lékařů. Ze zbývajících 30 jich dnes 29 výpověď stáhlo. V plzeňské fakultní nemocnici podalo výpověď na 70 lékařů, jejich odchod by vážně ohrozil především neonatologii, gynekologii a porodnici. „Máme informaci, že většina lékařů by měla výpovědi stáhnout v úterý,“ řekla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Nemocnice očekává, že výpověď nevezme zpět maximálně několik jednotlivců - někteří totiž dostali mezitím nabídky na jiná pracovní místa.

Krajský předseda LOK v Moravskoslezském kraji Martin Sedláček dnes uvedl, že lékaři na severní Moravě a ve Slezsku budou stahovat výpovědi organizovaně. „Chceme to udělat najednou, aby to byl akt, který bude definitivní tečkou za celou touto akcí. S tím, aby i rozprášil veškeré pochybnosti a vypadali jsme skutečně tak, jací jsme doopravdy. To znamená, že jsme seriózní partner, který umí držet slovo a to slovo dodrží,“ řekl Sedláček. V osmi krajských nemocnicích a Městské nemocnici Ostrava podala na konci minulého roku výpovědi téměř polovina z 1179 lékařů.

V oblastní nemocnici v Jičíně dnes před polednem stáhlo výpověď 33 lékařů, kteří se připojili k akci Děkujeme, odcházíme. Ke konci loňského roku podalo v jičínské nemocnici výpověď celkem 42 lékařů, osm z nich ji stáhlo už v minulém týdnu. Čtvrtina lékařů stáhla výpovědi také v náchodské nemocnici, v dalších krajských nemocnicích lékaři o stažení výpovědí jednají.

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) se dnes rovněž dohodla s odbory na ukončení protestu. Vedení nemocnice přislíbilo vzít všechny lékaře zpět. Podle odborů až na výjimky také všichni doktoři, kteří výpovědi podali, je v následujících dnech vezmou zpět. Dohodou se ukončil spor, který hrozil vyhlášením krizového řízení dvou krajských nemocnic, v Karlových Varech a Chebu. Podle hejtmanova náměstka Václava Larvy (ČSSD) může být po dnešní dohodě krizový plán definitivně odložen.

Do nemocnice v U. Hradišti se asi lékaři nevrátí

Ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Antonín dnes Karásek rozhodl, že předsedovi a místopředsedovi odborářů v nemocnici od dnešního nepřidělí práci. Rozhodnutí potrvá do konce února, kdy jim vyprší výpovědní lhůta. Aktuálně tak hrozí, že do nemocnice se nikdo ze 46 lékařů nevrátí.

Karásek se již dříve nechal slyšet, že lékaři, kteří výpověď podali, se musejí znovu obrátit na personální oddělení s žádostí o přijetí do pracovního poměru. S tím ale odboráři nesouhlasí. A i nadále požadují, aby všem, kdo projeví zájem se do práce k 1. březnu vrátit, bylo vyhověno, a to se zachováním „veškerých dohodnutých mzdových i jiných požitků pro všechny kategorie zaměstnanců v plném rozsahu.“ Nabídky nechat se znovu zaměstnant využila zatím jen jedna lékařka.

Na Vysočině lékaři zatím vyčkávají. Chtějí být solidární s kolegy z nemocnice v Uherském Hradišti, kteří zřejmě budou mít při návratu problémy. Zástupci lékařských odborů na Vysočině připravují stažení výpovědí administrativně, ale rozhodnutí nechávají na úterý. Na Vysočině zatím podle údajů nemocnic vzala zpět výpovědi jen malá část lékařů.

Šéf lékařských odborů Martin Engel podepsal ve čtvrtek s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) memorandum, které mimo jiné zaručuje lékařům zvýšení platů od 1. března o 5 000 až 8 000 korun. Do dvou let se dočkají 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi, jak požadovali, a to se zákonným počtem osmi hodin přesčasů týdně. Nyní dosahují zhruba 48 000 Kč díky překračování povoleného množství přesčasové práce, ročně je to i 800 hodin. Engel v pátek oficiálně protestní akci ukončil a vyzval 3 800 lékařů, aby výpovědi stáhli.

Lékařka
Zdroj: ČT24