Řidič jel s antiradarem, vyvázne bez trestu

Pardubice - Pardubická policie při jedné ze svých víkendových kontrol zastavila řidiče s aktivním antiradarem. Přestupek chtěla vyřešit stejně jako při nedávné dopravně-bezpečnostní akci a kontaktovala proto úředníky magistrátu. Ti ale kvůli svému volnu nemohli na místo přijet. Přestože policisté použití antiradaru zdokumentovali, řidič zřejmě vyvázne bez trestu. Aktivní antiradar vypadá na první pohled jako nenápadná krabička, která se většinou prodává jako elektronický parkovací asistent. Řidiči je ale využívají k tomu, aby se vyhnuli měření rychlosti.

Policisté zjistili aktivní antiradar v Pardubicích u řidiče na frekventované Hradecké ulici. Auto se pokusili změřit radarem, ale přístroj ukázal opakovaně chybu a podrobná kontrola potom odhalila ve voze rušičku. „Policisté objevili zařízení, které na něm bylo namontováno a u kterého měli podezření, že by se mohlo jednat o aktivní antiradar,“ řekl mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Policistům se však nepodařilo zastihnout magistrátní úředníky a zabavit auto. Řidič tak v tomto případě pravděpodobně vyvázne bez trestu, přestože existují fotky a video.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pokuta za funkční antiradar je možná pouze tehdy, když úředníci nechají auto odtáhnout a prohlédnout soudním znalcem. Aktivní antiradary měření rychlosti přímo znemožňují a odhalit je dokáže jen zkušený policista.

„Identifikovat a prokázat, že antiradar byl funkční v době měření, trvá zhruba dvě až čtyři hodiny,“ uvedl soudní znalec Daniel Pýcha.

Příští týden plánuje vedení policie svolat schůzku se zástupci radnice, kde chce dohodnout jasná pravidla pro postihování řidičů s namontovaným antiradarem.

Řidičům, u kterých policisté aktivní antiradar odhalí, hrozí ve správním řízení pokuta až 100 tisíc korun. Vloni se pardubickým policistům podařilo v autech odhalit tři aktivní antiradary, jejichž používání je v Česku zakázané.