Policisté zadrželi při akci desítky mladistvých pod parou

Praha – Policisté si o víkendu znovu posvítili na konzumaci alkoholu lidmi mladšími osmnácti let. Při bezpečnostní akci v noci na sobotu zadrželi policisté na diskotéce v Praze 4 hned 61 podnapilých mladistvých. Některým naměřili při dechové zkoušce až 1,6 promile alkoholu v krvi. Všechny zadržené policisté převezli na služebny, kam si pro ně museli přijet rodiče nebo zákonní zástupci. Při obdobné akci na Uherskohradišťsku šlo zase o 32 mladistvých konzumentů, z nichž nejmladší byla čtrnáctiletá dívka, která nadýchala 0,25 promile v Traplicích. Nejvíce, 1,25 promile, přístroj naměřil o tři roky staršímu chlapci v Hluku. Po celém Česku probíhají podobné bezpečnostní akce zhruba dvakrát do měsíce. Tak vysoké číslo podnapilých mladistvých na jednom místě jako na Praze 4 ale policisté nepamatují.

Pražské akce, zaměřené na požívání alkoholu nezletilými a mladistvými, pátrání po pohřešovaných a hledaných lidech a věcech pocházejících z trestné činnosti, se zúčastnilo 150 policistů, šest strážníků a pracovníci z úřadu sociálně-právní ochrany dětí. „Policisté provedli téměř 400 kontrol osob, z toho 61 osob mladších 18 let pod vlivem alkoholu zajistili. Naměřené hodnoty přístrojem Dräger se u podnapilých mladistvých pohybovaly od 0,3 do 1,6 promile alkoholu v dechu,“ uvedla policejní mluvčí Jana Rösslerová s tím, že podobné kontroly se budou konat i na jiných místech Prahy.

Vedení diskotéky se k páteční akci nechce vyjadřovat, řešit ji prý bude v úterý. Případ ale dostane na stůl také městská část, pod kterou klub spadá, a ta může ve správním řízení uložit pokutu až půl milionu korun nebo zakázat činnost na dva roky. K tomu ovšem dojde jen málokdy, mladiství totiž shodně tvrdí, že je na skleničku buď někdo pozval, nebo jim alkohol koupil starší kamarád. I národní protidrogový organizátor Jindřich Vobořil přiznává, že mají podobné zásahy spíše preventivní účel.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V Uherském Hradišti chytila policie osm hříšníků

Z jednadvaceti kontrolovaných podniků našli policisté na Uherskohradišťsku děti pod vlivem alkoholu v osmi z nich. „V drtivé většině ze zjištěných přestupků se policistům podařilo zjistit jejich pachatele přímo na místě a uložit jim pokuty. Policisté volali rodiče přiopilých dětí přímo k diskotékám a barům, aby si své podroušené děti přebrali,“ poznamenal mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Mladí Češi pijí alkohol nejvíc z Evropy. Evropská studie ESPAD ukázala, že se v Česku v posledním roce nejméně jednou opilo 48 procent šestnáctiletých. Evropský průměr dosahuje 39 procent. Výzkumy také podle odborníků ukázaly, že pokud člověk pije alkohol před svým 15. rokem, je u něj vysoké riziko užívání ilegálních drog.

Alkohol
Zdroj: ČT24