Cennému kostelu hrozí zkáza, sdružení shání peníze

Horní Paseka (Vysočina) – Městečko Zahrádka postihl podobný osud jako řadu obcí v místech, které v 70. letech minulého století vymazaly z mapy stavby velkých vodních děl. Před 35 lety se zde začal budovat nejvýznamnější zdroj pitné vody pro Prahu – vodní nádrž Švihov. Jediným objektem, který zůstal ušetřen, je kostel svatého Víta, v současnosti ležící na břehu nádrže. Malebnou stavbu dokázaly zachránit cenné fresky ze 14. století a přímluva skupiny památkářů. Voda sice kostelík nepohltila, vlivem času však opuštěné stavbě hrozí opět zánik. Do záchrany jediné stojící vzpomínky na svou obec se pustili bývalí rodáci, z potřebných 3 milionů korun však zatím nashromáždili necelých 40 tisíc.

Pamětníci spolu s bývalými obyvateli zaniklé obce bojují se stejnými argumenty, které úspěšně použili lidé před třemi dekádami. Opakované archeologické výzkumy zde pomohly odhalit nástěné malby ze 14. století, pro zdejší rodáky však kostel svatého Víta kromě umělecké hodnoty symbolizuje poslední památku na život v Zahrádce. O té se v kronikách píše již od roku 1219. Z původně malé osady se stalo městečko, kde nechyběla škola, továrna, benzinová pumpa, dva hotely nebo venkovní zimní stadion.

V létě 1969 však úřady rozhodly, že vše ustoupí vodní nádrži. Pro 700 obyvatel Zahrádky to znamenalo, že jejich 200 domů bude srovnáno se zemí. „Bylo nutno uskutečnit složitá územní a vodoprávní jednání s několika sty, jak říkají naši právníci subjektů, s mnoha podniky i majiteli domů, usedlostí a pozemků na velkém území, které vodní dílo různým způsobem ovlivňuje,“ komentoval tehdejší místopředseda vlády Josef Korčák při zahájení stavby.

Opuštěný kostel u nádrže Želivka (zdroj: ČT24)

V roce 1976 proto Zahrádka definitivně zanikla. Na břehu dnešní přehrady zůstal stát pouze kostel svatého Víta. Před demolicí ho na poslední chvíli zachránil nařízený průzkum, při kterém památkáři nečekaně objevili unikátní středověké fresky. „V roce 1975-76, kdy probíhal průzkum, byl velkým překvapením objev těchto nástěnných maleb, které mají nezvyklou ikonografii. To samozřejmě přitáhlo okamžitě pozornost a vedlo první badatele k tomu, že by mohlo jít o cyklus přemyslovských panovníků,“ říká Klára Benešovská z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

Ve sporu s komunistickým plánovači nakonec památkáři uspěli, s nedostatkem financí jde však podle jejich slov bojovat jen těžko. Devastující účinek má zejména zvýšená vlhkost kvůli poloze bezprostředně u vodní hladiny. Obrazy na stěnách tak kvůli zanedbané péči pomalu mizí. „Kostel potřebuje odvlhčit. Záchranné restaurátorské práce na malbách je možno začít až poté, co kostel alespoň trochu vyschne,“ dodala Věra Čiháková z občanského sdružení Přátelé Zahrádky.

Kostel svatého Víta je odsvěcený a patří státu. Národní památkový ústav však na jeho záchranu nemá peníze. „Obecně peněz je málo, a tak se prostě hospodaří s malou hromádkou. Tím, že kostel v Zahrádce není přístupný veřejnosti, je problém peníze získat a prosadit,“ řekl zástupce Národního památkového ústavu Marek Hanzlík.

Získání peněz z turismu brání přítomnost kostela v prvním ochranném pásmu zdroje čisté vody. Bývalí obyvatelé Zahrádky proto založili občanské sdružení a peníze na záchranu cenných maleb se snaží sehnat sami. „Založili jsme tři pokladničky, které jsou umístěné v Ledči nad Sázavou, na Lipnici a na Pasekách. Naše finanční hotovost za rok 2010 je 39 tisíc a s tím dohromady nepořídíme nic,“ uvedla bývalá obyvatelka Zahrádky Libuše Hejretová.

  • Zaniklá obec Zahrádka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234187.jpg
  • Kostel sv. Víta na břehu nádrže Želivka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234185.jpg
  • Zaniklá obec Zahrádka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234184.jpg