Na Valašsku jsou sněhové přeháňky, opět byly rekordní mrazy

Praha - Sněžení se vyskytuje v jižních nebo středních Čechách. Teploty v noci klesly až k minus 15 stupňům, v Jizerce na Jablonecku bylo skoro minus 26 stupňů. Sněhové přeháňky zkomplikovaly dopravu na Valašsku. V horských oblastech Vsetínska navíc řidiči narazí na posypem ošetřenou nesouvislou vrstvu ujetého sněhu. Až tři centimetry sněhu napadly v noci na dnešek na severu Olomouckého kraje. Sníh zaměstnal především cestáře na Jesenicku, s pluhy do vyšších poloh však museli vyrazit také silničáři na Šumpersku a Přerovsku. Správci cest nabádají řidiče v těchto místech k opatrnosti. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

"Drobně tady stále sněží, napadly tak tři centimetry sněhu. Silnice
udržované chemicky jsou se sněhovou kaší po posypu. Na sinicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem," uvedl dispečer jesenických silničářů. Podotkl, že drobně sněží již třetí den za sebou. Na Šumpersku museli silničáři sypat kvůli drobnému sněžení silnice na Červenohorském sedle, Ostružné, Ramzové či Branné. Silnice jsou zde po posypu holé a mokré.

Počasí během dne

Skoro jasno až polojasno. Na severovýchodě a jihozápadě území místy, jinde jen ojediněle oblačno až zataženo. Ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, v 1 000 m na horách kolem -9 °C. V Čechách slabý proměnlivý, na Moravě a ve Slezsku mírný severní vítr 2 až 5 m/s.

Na Přerovsku upozorňují silničáři řidiče k opatrnosti především ve vyšších polohách okresu na Hranicku, kde zůstává ležet na vozovkách místy sníh. Silnice ve zbylé části Olomouckého kraje jsou většinou holé, vymrzlé a
sjízdné bez omezení. Podle meteorologů mohou v kraji mráz očekávat lidé také ve čtvrtek. Teploty se podle nich budou pohybovat od minus deseti do minus 13 stupňů, při zmenšené oblačnosti se dá očekávat až minus 17 stupňů.

Na Lysé hoře v Beskydech padl mrazivý rekord. Teploměry tam dnes ráno okolo 8:00 naměřily minus 19,8 stupně Celsia. Dosavadní minimum pro dnešní den bylo 17,6 stupně pod nulou v roce 1986.

Také v Libereckém kraji dnes panuje mrazivé počasí. Na Jizerce teplota vzduchu v noci klesla na minus 25,7 stupňů. Vozovky v kraji jsou většinou holé a vymrzlé, v horských úsecích ale na silnicích druhé a třetí třídy zůstává zledovatělá vrstva sněhu nebo zmrazky, informují silničáři. Řidiči by měli být opatrní u Svoru na Českolipsku, kde z lesa na vozovku vytéká voda, a cesta proto může klouzat. Kvůli údržbě a odstraňování zmrazků motoristé neprojedou přes most na vedlejší silnici v Návarově na Jablonecku.