Vlakům do Netolic je konec

Netolice (Prachaticko) – Poslední pravidelný vlak projede dnes po jihočeské lokálce z Dívčic do Netolic. Kraj, který dopravu na ní platí, obětoval trať úsporám. Podle krajského úřadu nemají Netoličtí o vlaky zájem, proto místo nich kraj raději objednal levnější autobusy. Městu samotnému stejně jako nácestným obcím se ale zastavení provozu nelíbí stejně jako plány železniční správy na úřední zrušení trati samotné.

Poslední vlak by měl přijet do Netolic ve 20:58. Až motoráček odjede, přijdou Netolice po 116 letech o vlaky – přinejmenším ty pravidelné. Město žádá Správu železniční dopravní cesty, aby trať nerušila a namísto toho ji převedla na město. „Pokud by to bylo nutné, založili bychom kvůli tomu třeba svazek obcí spolu s Malovicemi a Dívčicemi,“ uvedl netolický starosta Oldřich Petrášek.

„Osobní doprava je ztrátová záležitost, bez dotace ji asi nikdo dělat nebude. Tomu rozumíme, netrváme na tom, aby tady jezdily prázdné vlaky. Jen nechceme, aby se zrušila trať,“ dodal starosta. Na placení pravidelné dopravy sice město nemá, ale podobně jako například některá severočeská města a obce uvažuje alespoň o objednávce prázdninových výletních vlaků.

Autobusy, resp. mikrobusy, které budou nadále jediným prostředkem veřejné dopravy obsluhujícím Netolice, jsou pro kraj mnohem levnější než vlaky. Na ujetý kilometr na železnici kraj doplácí 112 korun, u autobusů je to 25 korun. Vlaky se tak vyplácejí pouze tehdy, když je cestujících tolik, že se do autobusu nevejdou a cena se násobí objednáváním dalších vozidel – přidání železničního vagonu naopak dopravu neprodražuje. V nabídce autobusových společností však není přímé spojení Netolic s Dívčicemi.