Chceme víc náměstků, volají VV a TOP 09

Praha - Dvě menší koaliční strany TOP 09 a Věci veřejné požadují po ODS více ministerských náměstků. Zatímco občanští demokraté drží na ministerstvech celkem třiadvacet náměstků, TOP 09 jen sedm a Věci veřejné pouhé tři. Obě strany si od svého požadavku slibují, že by jejich lidé v úřadu získali přehled o chodu rezortu a příležitost profilovat se.

V tuto chvíli mají občanští demokraté prakticky monopol na vedení několika ministerstev včetně obrany nebo životního prostředí. „TOP 09 chce mít své lidi i na ministerstvech, která nejsou tak nepopulární jako zdravotnictví, sociální věci či finance, aby se mohla profilovat například na zemědělství či obraně. VV usilují o náměstka na ministerstvu životního prostředí, sociálních věcí a spravedlnosti,“ uvedl pro deník Právo zdroj blízký vládě.

Vedle koaličních partnerů žádají výměnu náměstků i některé frakce uvnitř ODS. Podle Práva tak chtějí oslabit pozici premiéra Petra Nečase, což by mělo souviset s osudem jeho stranických přívrženců Pavla Drobila a Alexandra Vondry. První z nich po kauze s Liborem Michálkem odstoupil z ministerstva životního prostředí, druhý jmenovaný je hlavní tváří aféry kolem prodraženého předsednictví.

Obměnu náměstků může zkomplikovat skutečnost, že jejich počty nedefinuje koaliční smlouva. Při jejím sepisování se sice strany o rozdělení náměstků domlouvaly, v textu se ale nakonec žádná zmínka neobjevila.