Nečas si chce vážně promluvit s Kalouskem - kvůli kauze Promopro

Praha – Podle premiéra Petra Nečase (ODS) ovlivnil svými výroky ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hrubým způsobem vyšetřování kauzy Promopro. Kalousek prý není soudce ani vyšetřovatel, proto by měl být podle premiéra opatrný ve výrocích, co je a co není trestné, podotkl Nečas v rozhovoru pro Ihned.cz. Zakázka pro firmu Promopro je pro ODS velmi citlivá, protože je s ní spojován místopředseda strany Alexandr Vondra.

Razantní postup vůči Kalouskovi žádá hlavně pražská ODS, její šéf v úterý prohlásil, že musí vedení občanských demokratů proti útokům TOP 09 razantně vystoupit. Nečas si proto chce s Kalouskem vážně promluvit: „Řízené úniky informací, nestandardní zbavení mlčenlivosti, to všechno vzbuzuje mé otázky a s ministrem financí budu mít velmi vážný rozhovor,“ upozornil předseda vlády. 

Kalousek však odmítá, že by vyšetřování případu Promopro nějak ovlivňoval, a informace prý zveřejnil až poté, co útvar svá šetření dokončil. „Důkazy, které při tom nashromáždil, mne opravňují k pojmenování 'nestandardní zlodějina'. Zda tato nestandardní zlodějina bude také vyhodnocena jako trestný čin, to už není v působnosti ministerstva financí,“ podotkl ministr. Kalousek v případu zbavil mlčenlivosti šéfa útvaru Milana Cícera, následně pak zveřejnili podrobnosti o tocích peněz od firmy Promopro.

Miroslav Kalousek:

„Té nervozitě se musím hořce usmát. Měl jsem pocit, že pan premiér v boji s korupcí a praním špinavých peněz sliboval trochu jiný přístup.“ 

Kalousek prý nedělal nic jiného, než že bránil profesionální práci svého úřadu, která je prý pod nepřípustným politickým i mediálním tlakem. Finančně-analytický útvar podal trestní oznámení v lednu. Čeští i rakouští státní zástupci začali v minulých dnech prověřovat podezření z praní špinavých peněz při transakcích týkajících se této sporné zakázky. Policie v souvislosti se zakázkou prověřuje také podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. 

Se zakázkou pro firmu Promopro je spojován místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra, který měl v době českého předsednictví ve vládě na starosti evropské otázky. Nečas sice žádá vyšetření případu, teď prý ale nemá důvod Vondrovi nevěřit. „Nepochybuji, že řadě lidí kroky, které se dějí na ministerstvu obrany, vážným způsobem vadí a snaží se pana ministra a jeho spolupracovníky diskreditovat,“ podotkl předseda vlády.