Neodvolatelnost nejvyššího státního zástupce zamezí korupci

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chce v nejbližší době představit vládě novelu zákona o státním zastupitelství. V Otázkách Václava Moravce to řekl šéf resortu Jiří Pospíšil (ODS). Novela se má zaměřit především na posílení nezávislosti státního zastupitelství. Řešit by měla i postavení nejvyššího státního zástupce. Představena by měla být během dvou týdnů. Její další částí se potom koalice bude zabývat ve druhé polovině roku.

Novela posílí postavení státních zástupců

Podle Pospíšila si novela klade za cíl především ochranu funkcionářů státního zastupitelství, aby nevznikaly spekulace, zda nedošlo k různým tlakům, například při vyšetřování citlivých kauz. „Pokud chceme posílit nezávislost, pak zde musí být nějaký časový prostor, nějaká garance, že po určitou dobu může zkrátka a dobře nejvyšší státní zástupce vykonávat svoji funkci a možnost ho v tomto mezidobí odvolat může být pouze ze zákonem daných důvodů - hrubé porušení povinnosti dané v zákoně,“ vysvětluje ministr.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) si však myslí, že bude třeba novelu ještě rozšířit. „Bude třeba najít nějakou formu soudcovské samosprávy,“ dodává Pithart. Dosud podle něj existují možnosti, jak může exekutiva na soudní funkcionáře tlačit. Ministr spravedlnosti s takovým rozšíření počítá. Vláda by se další částí novely měla zabývat v druhé půlce roku. 

Ani to však nebude stačit

Prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčova:

„Já si myslím, že to posílení nezávislosti státního zastupitelství, jak o něm pan ministr hovořil, a já je jedině vítám a myslím si, že to je zásadní pojistka i pro soustavu státního zastupitelství, pokud nejvyšší státní zástupce bude mít takové zákonné garance.“

Prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčova krok ministerstva vítá. Není to prý však jediná úprava, která boj s korupcí posílí. Státní zástupci totiž podle ní odvíjejí své postavení i od trestního řádu. Ten je tedy také třeba upravit. Důležité je také vzdělávání zástupců tak, aby dokázali vytipovat prostředí náchylné k trestným aktivitám. Jde totiž většinou o velmi specifický druh trestné činnosti, kterou je často možné odhalit jen v případě, že pachatele někdo chytí přímo při činu. Zpětně totiž nemá ani jedna strana chuť s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat. Obě jsou trestné – jak ta, která korumpuje, tak ta, která je korumpovaná.