Letadla byla v roce 2010 nebývale bezpečná

Ženeva – Historicky nejméně letadel havarovalo v roce 2010 v poměru na milion uskutečněných letů. Z každého milionu spojů se loni stala mimořádná situace u 0,61, havarovalo tak jedno letadlo z 1,6 milionu. V roce 2009 byl poměr nehod vyšší – 0,71 na milion letů. Podle údajů Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) byly nejnebezpečnějšími oblastmi Afrika, Latinská Amerika a Karibik. Statistika nehodovosti zahrnuje nehody, při kterých je zcela zničeno nebo vážně poškozeno letadlo a nejde již opravit.

Ke zlepšení došlo však i v oblastech považovaných za nejméně bezpečné. Spoje afrických aerolinek měly loni problém při 7,41 letech z milionu, zatímco v roce 2009 se stalo téměř deset havárií na milion spojů. V Latinské Americe a Karibiku naopak nehodovost stoupla na 1,87.

Nejbezpečnější oblastí světa byly loni Severní Amerika, Evropa, Severní Asie a Společenství nezávislých států. Největší pokles nehodovosti pak zaznamenala oblast Blízkého východu a severní Afriky, a to na 0,72 z 3,32 v roce 2009.

Přes poměrný pokles nehod dopravních letadel se zvýšil jejich absolutní počet – za zlepšením statistiky tak je především vyšší počet uskutečněných letů. Celkem se v roce 2010 stalo 94 leteckých nehod, oproti roku předchozímu se jejich počet zvýšil o čtyři. Většina havárií se stala starším strojům východní výroby. Letadla vyrobená v západních zemích měla celkem 17 nehod, o dvě méně než předloni. Při nehodách v celém světě zahynulo loni 786 lidí – zhruba o sto více než v předchozím roce. Bezpečně přepravily letecké společnosti 2,4 milionu cestujících.