O pomoc se začleněním Romů žádá 19 měst

Praha - Devatenáct měst a obcí stojí o to, aby jim potíže s takzvanými ghetty pomohla řešit vládní agentura pro sociální začleňování Romů. Přihlásily se jí nyní do výběrového řízení. Místa, kde začnou poradci působit, by měli experti vybrat v dubnu. Mohlo by jich být nejméně sedm. Zájem o spolupráci s odborníky mají například Sokolov nebo Karviná.

Loni stát na činnost agentury vydal 11,4 milionu korun. Dalších 16 milionů dostala z evropských fondů. Působila zatím ve 23 lokalitách. Začátkem února ze dne na den odešla z Holešova. Zdůvodnila to tím, že nesouhlasí s tamními „segregačními praktikami“. Dalších šest míst opustí vládní poradci k pololetí, a to po třech letech práce. Podle mluvčího agentury Václava Zemana by tak mohli nastoupit do nových sedmi míst. Mluvčí uvedl, že by vybraných měst mohlo být ale možná i víc.

Agentura nabízí obcím a městům odborné vedení na tři roky. V případě zájmu a potřeby je možné dobu prodloužit. Poradce ve vybraném místě dá dohromady lidi z radnic, úřadů práce, škol, neziskových organizací či policie a nastartuje jejich spolupráci. Po analýze podmínek pak společně vytvoří podle místních potřeb plán začleňování. Obsahuje kroky, které je potřeba podniknout ve vzdělávání, bydlení, bezpečnosti či zaměstnávání. Agentura pomůže i s žádostmi o dotace na projekty ke zlepšení situace.

Agenturní pomoc funguje spíš v menších městech

Takových místní organizátoři připravili podle Zemana ve spolupráci s agenturou už 85. „Ty, které jsou již v realizační fázi, přinesly přibližně 82 milionů korun,“ uvedl Zeman. Pokud by byli pořadatelé dál se žádostmi o peníze úspěšní, mohli by získat ještě 250 milionů.

Na kolik vyjde agenturní působení v jedné lokalitě, není jasné. Poradce mívá na starosti obvykle dvě místa. Podle Zemana se náklady na činnost v jednotlivých městech a obcích liší. Zatím se ukazuje, že agenturní pomoc funguje spíš v menších obcích a městech než ve větších. Většinou už totiž sama mají nějaké programy a vlastní systém. Přínos agenturních poradců ve 13 prvních lokalitách má zhodnotit analýza. Její autor vzejde z výběrového řízení.

Podle pár let staré odborné analýzy existuje v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žijí převážně Romové. Mohlo by to být až 80 000 lidí. Agentura začala v roce 2008 působit ve 12 místech, později k nim přibyl Litvínov. V roce 2010 konzultanti přibrali další desítku měst a obcí. Monitorovací výbor teď rozhodl o tom, že podle plánu po třech letech ukončí svou činnost v šesti místech - v Brně, Broumově, Přerově, Slezské Ostravě, Roudnici nad Labem a na Jesenicku. V další šestici míst - v Břeclavi, Chebu, Litvínově, Mostě, Ústí nad Labem a v regionu Šluknovsko - naopak zůstane agentura ještě o rok a půl déle.

isifa
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN