Na jarní bundy zapomeňte, o víkendu bude sněžit

Praha – V poslední době sice v Česku stoupaly teploty až k deseti stupňům, víkend to ale podle Českého hydrometeorologického úřadu změní. Sněžit bude na horách, sněhové srážky se mohou objevit i v nižších polohách. Meteorologové nicméně uklidňují: Není třeba čekat kalamitu. V sobotu by mohly spadnout zejména na horách tři centimetry nového sněhu, v neděli pět.

Sníh přinese v sobotu odpoledne studená fronta, později bude do střední Evropy proudit studený vzduch od severu. Nejvyšší denní teploty v sobotu ještě vystoupají mezi pět až deset stupňů. V neděli spadnou ke třem stupňům nad nulou, někde i přes den zůstane teplota těsně pod nulou.

Podobné chladno bude i v pondělí. Srážky už ale budou postupně ustávat. V polovině příštího týdne by se do Česka mělo vrátit teplejší počasí. Ve čtvrtek už by teploty znovu mohly stoupat až k 8 stupňům Celsia.

Lyžařské areály zůstávají v provozu

I když v uplynulých dnech panovalo v Česku teplejší počasí, lyžovat se stále dá. Počítat je však třeba se zmrzlým sněhem. Krokonošské areály hlásí výborné sněhové podmínky, lyžuje se i na Šumavě. Například na Zadově však leží na sjezdovkých pouze technický sníh. Zasněžuje se také v Krušných horách nebo na Vysočině. Na zmrzlém nebo technickém sněhu se lyžuje také v Jeseníkách.

Praha zažila překvapivě bílou zimu

S prvním březnovým dnem skončila meteorologům zima, a tak začali uplynulou sezonu hodnotit. Podle dlouhodobých statistik byla zima v hlavním městě spíše chladnější, a to podle průměrných denních teplot na jednotlivých stanicích i podle počtu ledových dnů. Takových, kdy po celý den teplota nevystoupala přes nulu, bylo na pražských stanicích 35 až 45. Zima byla bohatá i na počet dnů se sněhovou pokrývkou, v Libuši sníh ležel v tříměsíční sezoně po 61 dnů. Chladno bylo zejména v prosinci, kdy po většinu měsíce ležel v Praze sníh. Leden a únor byly už podstatně teplejší a sníh ležel jen v některých dnech.

Extrémně chladná byla v Praze i na většině území Česka zima z roku 1928 na rok 1929, chladná a bohatá na sníh byla v Praze i zima z roku 1969 na rok 1970. Naopak teplé a téměř beze sněhu byly v posledních letech zimy sezony 2006/2007 a 2007/2008.