Pošta bude informační letáky ke sčítání roznášet ještě dnes večer

Praha - Nejpozději dnes večer by měl každý dostat do schránky informační leták, kdy ho navštíví sčítací komisař. Už zítra totiž začnou komisaři do domácností doručovat formuláře, zejména na sídlištích v Praze nebo Brně ale pošta ještě nestihla roznést informační letáky do všech schránek, doručovatelé je budou roznášet ještě během dnešního večera. Na některých letácích se také objevilo příliš velké časové rozpětí, kdy mají lidé komisaře čekat. Na tato místa roznese pošta nové letáky.

Někteří lidé totiž do schránky dostali leták, že mají komisaře čekat od 8:00 do 20:00, přitom interval by měl být dvouhodinový. Jinde se zase návštěva komisaře kryje s jarními prázdninami. Pokud někoho sčítací komisaři nezastihnou doma, tak přijdou v jiný termín. Ten je také možno dohodnout na bezplatné infolince. Pokud někoho komisař nezastihne ani podruhé, tak najde ve schránce lísteček o tom, že na něj formuláře čekají na jedné z větších pošt v regionu. 

Call centrum: 800 87 97 02

Úřední hodiny call centra: Po - Ne 8:00 - 22:00

Centrální infomail: info@scitani.cz

Další informace o sčítání na: www.scitani.cz

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Letos poprvé také budou funkci komisařů plnit pracovníci České pošty. Před deseti lety to byli naopak zaměstnanci Českého statistického úřadu. Při návštěvě předloží každý komisař sám od sebe průkaz sčítacího komisaře a doklad totožnosti. Každý bude mít také přes rameno modrou tašku se žlutým logem České pošty.  

Při sčítání lidu budou pomáhat i romští asistenti, kteří mají ve vybraných lokalitách přispět k lepší domluvě mezi komisaři a místními obyvateli. Např. v Královéhradeckém kraji jich bude nasazeno osm, mimo jiné v Broumově nebo Novém Bydžově. 

Rozhodným datem pro sčítání bude noc z 25. na 26. března, vyplněné formuláře se pak musí všichni odevzdat do 14. dubna a nebo k témuž datu zpracovat údaje na internetu. Pokud se ale někdo rozhodne neúčastnit se sčítání, hrozí mu pokuta až 10 tisíc korun. Pouze lidé, kteří budou v zahraničí a nestihnou se do 14. dubna vrátit, tak se jich sčítání netýká.

Letošní sčítání lidu přinese celou řadu novinek. Autoři se poučili z některých chyb ze sčítání lidu v roce 2001. Zároveň formuláře reagují na změny ve společnosti a ptají se například na otázku registrovaného partnerství. Český statistický úřad také nebude požadovat informace týkající se vybavenosti domácností a bude se zajímat pouze o počítačovou vybavenost a přístup k internetu.