Sčítání 2011: Komisaři začínají rozdávat formuláře

Praha – Sčítání lidu, domů a bytů 2011 vstupuje do další fáze. Domácnosti dnes začali navštěvovat sčítací komisaři. Až do 25. března jim budou roznášet formuláře. Kdy přesně zazvoní u vašich dveří, informovali pomocí letáků, které lidé měli najít ve schránkách nejpozději včera večer. Lidé musí archy vyplnit a odevzdat do poloviny dubna. Využít k tomu mohou bezplatnou infolinku nebo internet.

Sčítací komisaři se při roznášení formulářů prokazují speciálním průkazem, který předkládají při návštěvě společně s občanským průkazem. Zároveň mají přes rameno modrou tašku s velkým žlutým logem České pošty. Při návštěvě lidem proti podpisu předají dotazníky pro všechny osoby, které v domácnosti žijí, včetně očekávaných návštěv či podnájemníků. Hned v první den se ale v Plzni objevila podvodnice. Mladá žena, která se za komisařku vydávala, se vloudila do bytu staršímu muži a sebrala mu 13 tisíc korun. Teď ji hledá policie.

Sečíst se můžete i mimo trvalé bydliště

Formuláře se budou po celém Česku rozdávat až do 25. března. Přesné datum a čas, kdy mají očekávat návštěvu, se občané mohli dozvědět z informačních letáků, které pošta rozdávala během včerejšího večera. Komisaři však plánují, že zvonit u lidí budou až v podvečerních hodinách po pracovní době a během víkendu v průběhu celého dne. Vyplněné formuláře se musí odevzdat nejpozději do 14. dubna.

Novinkou letošního sčítání lidu budou údaje o tom, kde lidé skutečně bydlí, bez ohledu na oficiálně hlášené místo trvalého bydliště. Sčítací formulář proto lidé mohou vyplnit i v místě, kde skutečně bydlí, bez ohledu na to, zda zde mají hlášený trvalý pobyt. Komisař jim v takovém případě dá formulář, který není předvyplněný, identifikační údaje se doplní ručně.

„Lidé přestávají pomalu, ale jistě bydlet na trvalém bydlišti, a to tak z tohoto pohledu ztrácí smysl,“ řekl mluvčí Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Ondřej Kubala. Zvlášť se to podle něj týká Prahy a Středočeského kraje. Starostové tak budou moci například odhadnout, kolik tříd bude potřeba ve školách či jak naplánovat dopravu.

Formuláře by mohlo podle odhadů vyplnit elektronicky kolem třiceti procent Čechů. „Lepší bude rovněž zabezpečení dat, rychlost, ale především se jedná o proměnu k většímu podílu automatizované práce,“ řekla Marie Rudolfová, vedoucí týmu Problematiky sčítacích formulářů.

Formuláře budou celkem tři. Zelený, který je určený pro každou osobu, žlutý, určený majitelům a nájemcům bytů, a oranžový. Ten dostanou jenom majitelé nebo správci domů. Formuláře budou obsahovat předtištěné údaje, jako jsou jméno a příjmení. Komisaři by se s lidmi měli také domluvit na tom, jakým způsobem formuláře vyplní a vrátí zpět. Měli by jim také zodpovědět případné otázky spojené s vyplněním formulářů.

Ve vybraných lokalitách budou se sčítacím komisařem chodit i romští asistenti, kteří mají pomoci navázat dialog s Romy. Asistent by měl především odbourat nedůvěru komunity a vysvětlit lidem, proč se sčítání dělá. „V některých oblastech máme hlášeno, že je vysoký stupeň negramotnosti, tak v takovém případě budou připraveni za Romy formuláře vyplnit,“ dodal Kubala. Asistent Aleš Fuchs, který bude pomáhat ve Smiřicích na Hradecku, chce například Romům vysvětlit, aby se svobodně přihlásili ke své národnosti, i když taková odpověď bude dobrovolná. „Tam cítím problém, cikáni si stále myslí, že když se přiznají k romství, tak budou diskriminováni, což není pravda, to jsou čistě statistické údaje,“ řekl ČT romský poradce z Hradce Králové František Kolář.

Účast na sčítání je podle zákona povinná. Za neodevzdání formuláře nebo vyplnění nepravdivých údajů můžete dostat pokutu až deset tisíc korun. Jak se vyhnout chybám Vám proto mimo jiné poradí na bezplatné informační lince. Jména operátorů i přesná adresa call centra jsou ale tajné. Pracuje se zde totiž s velmi citlivými osobními údaji.