Lidé, které smetla Čunkova kauza, se pomalu vrací zpět

Praha – Vlna návratů odvolaných státních zástupců, kteří kritizovali vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka, pokračuje. Do čela Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem znovu zasedl Jan Jakovec a hned v úvodu oznámil, že by do vedoucí pozice chtěl vrátit i původně libereckého šéfa Adama Bašného. I toho o místo připravila kritická slova v souvislosti s Čunkovou kauzou a nápravy se dosud nedočkal.

Bašný v prosinci 2008 na semináři české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC) mimo jiné řekl, že Čunkův případ je „největší ranou do pracně budované image justičního systému“. Přihlížející mu sice zatleskali, jeho tehdejší nadřízený Jiří Křivanec ho ale z postu šéfa libereckých státních zástupců odvolal. Bašnému dal však za pravdu tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a Křivance za to v únoru 2009 potrestal odvoláním. Bašný se ale na své místo nevrátil. To chce nyní změnit navrátivší Jan Jakovec. „Doktor Bašný byl personálně šikanován a já nemohu tuto okolnost pominout, počítám, že budu s doktorem Bašným hovořit a podle situace potom tu věc řešit,“ uvedl Jakovec.

V Ústí zatím panuje dvojvládí

Reportáž Jana Šenkýře a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Sám Jakovec přitom o vedoucí místo přišel z podobného důvodu jako Adam Bašný - i on kritizoval justiční postupy v Čunkově kauze. Jakovec se odvolání bránil u soudu a vyhrál. Jenže o šéfovskou židli se zatím musí dělit s Jiřím Křivancem. „Samozřejmě je to trošku složitá situace, ale my jsme se s doktorem Křivancem dohodli, jak to nějakým způsobem bude fungovat,“ řekl Jakovec. Ministerstvo spravedlnosti bude ve věci jednat, až dostane pravomocný rozsudek Jakovcova sporu. „Pak zahájíme takzvanou obnovu řízení a pan Křivanec by měl o funkci přijít,“ slibuje staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dvojvládí na zastupitelství je nepřípustné, Pospíšil odhaduje, že se situace vyřeší do dvou měsíců. Křivance vrátila do úřadu Pospíšilova nástupkyně Daniela Kovářová.

Podobná situace jako na ústeckém zastupitelství se mohla stát i na vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Do jeho čela se vrátil Ivo Ištvan, který byl v roce 2007 - opět kvůli kauze Čunek - odvolán. Ištvan se však kvůli svému odvolání obrátil na soud a soudní spor, podobně jako Jakovec, vyhrál. Jeho předchůdkyně Milena Hojovcová ale na svoji funkci rezignovala a vrátila se do Brna jako řadová žalobkyně tamního státního zastupitelství.