Daňové změny o stamiliony zdraží pronájem stíhaček Gripen

Praha - Letošní daňové změny zdraží české armádě pronájem stíhaček Jas-39 Gripen o stamiliony korun. Píše to deník E15. Ministerstvo obrany, které už delší dobu nemá ani na údržbu nemovitostí, proto chce od příštího roku do svého rozpočtu tři miliardy korun navíc. Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek s tím však nesouhlasí. Česko si gripeny pronajalo od Švédska na deset let za 20 miliard korun, pronájem 14 strojů skončí v roce 2015.

„Od ledna je pronájem gripenů zatížen platbou DPH kolem půl miliardy ročně navíc. Dále musíme počítat s dopadem sjednocené dvacetiprocentní daně, i když je v současnosti těžké ho přesně odhadovat. Konkrétní čísla budeme mít za měsíc,“ uvedl ekonomický náměstek ministra obrany Libor Karásek z ODS.

Deník připomíná, že letos má obrana k dispozici o pět miliard méně než loni, z toho více než tři miliardy jsou určeny na běžné výdaje. U oprav a údržby budov či techniky jsou podle náměstka tyto škrty dlouhodobě neudržitelné.

Hrubý odhad vnitřního dluhu jen u nemovitého majetku vyčíslili armádní ekonomové na 10 až 15 miliard. V příštím roce budou podle nich chybět dvě miliardy korun na rekonstrukce kasáren a dalších objektů.

„V materiálech, které jsme zpracovávali pro ministerstvo financí, proto navrhujeme, aby v příštím roce byl rozpočet o tři miliardy korun vyšší,“ informuje Karásek.

Ministr financí však s tímto požadavkem nesouhlasí. „V době úsporných opatření jej považuje za absurdní,“ řekl ke Kalouskově stanovisku mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Připravovaná dvacetiprocentní DPH způsobí problémy i v dalších oblastech, například ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger odhadl celkové výdaje související s vyššími cenami léků a materiálu pro nemocnice, na něž se zatím vztahuje nižší daň, na deset miliard korun ročně.