ČSSD v Libčevsi požádala o přeregistraci svých členů

Libčeves – Místní buňka ČSSD v Libčevsi na Lounsku požádala vedení strany o přeregistraci svých členů. Chce tak čelit podezření, že nabírala černé duše. V obci totiž žije asi 800 obyvatel, ale každý sedmý dospělý je členem sociální demokracie. Vedení strany teď má určit termín pro přeregistraci. „Pokud nám stanoví rozumný termín a dají dost času, máme ohlasy, že snad přijdou skoro všichni,“ uvedl předseda místní organizace Karel Vrba.

Spory mezi libčeveskou organizací a ústeckou ČSSD kvůli černým duším se táhnou od počátku roku, kdy do čela krajské organizace nastoupil Arno Fišera. Ten se hned v prvním rozhovoru po zvolení vůči Libčevsi vymezil s tím, že tak vysoká koncentrace straníků není možná, a zároveň naznačil, že bude usilovat o přeregistraci. Proto je krok Libčeveských poněkud překvapivý. 

„Já to vítám, ale pořád mi nepřijde fungování té organizace příliš standardní. Je to jediné místo v republice, kde vyrostl počet členů takovým způsobem - v roce 2007 jich tam bylo sedm,“ uvedl šéf ústecké ČSSD Arno Fišera.

Vrba připouští, že pokud přeregistrace dopadne podle jeho představ, role se prohodí a naopak bude sám požadovat přeregistraci v ostatních okresech. „Považoval bych to za automatické, pokud tím projdeme i my,“ podotkl Vrba. Ten už dříve vyslovil podezření, že se nábor černých duší týkal v kraji spíše jiných okresů.