Silnice začaly namrzat, řidiči bourali

Praha – Přestože je stále tepleji, počasí se zhoršilo. Začalo pršet, místy i sněžit a silnice ráno namrzly. K poledni už se situace zlepšila. Opět se oteplilo, navíc ustávaly srážky. V ranní dopravní špičce ale vznikla na namrzlých silnicích řada problémů. Řidiči nezvládli změnu situace a začali ve velkém bourat, pohmožděniny a zlomeniny museli záchranáři ošetřovat taky u chodců, kteří uklouzli na zledovatělém chodníku.

V příštích dnech už by měly být silnice po ránu sjízdné bez problémů. Nejméně deset dnů nemá pršet ani sněžit. „Ranní minimální teploty sice budou klesat pod nulu, ale bude jasné počasí,“ shrnula meteoroložka Alena Zárybnická. V poslední třetině března meteorologové déšť sice očekávají, už by ale nemělo mrznout.

Kvůli namrzlým a místy i lehce zasněženým vozovkám se na silnice po několika týdnech opět vrátily sypače. Silničáři vyjeli například na silnice Olomouckého kraje. „Silnice místy namrzají, jsou po chemickém posypu. Po 5:00 začal drobně poletovat sníh a stále drobně sněží. Vyjeli jsme preventivně sypat proti námraze. Vyskytovat se mohou nyní na všech vozovkách, které se neudržují chemicky,“ popsal dispečer silničářů situaci na Šumpersku. Podobné počasí a stav silnic je i v dalších okresech regionu. Ve vyšších polohách může slabě sněžit, níže potrápí řidiče déšť nebo déšť se sněhem.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Obdobná situace nastala také v Libereckém kraji. Na většině jeho území prší nebo padá déšť se sněhem, na některých vozovkách se od vyšších poloh může vytvořit slabá vrstva sněhu a silnice místy namrzají. Na Liberecku, Jablonecku a Semilsku mohou viditelnost komplikovat i mlhy.

Ráno museli jihočeští silničáři zcela uzavřít silnici z Týna nad Vltavou na Bechyni. Na náledí havarovala čtyři auta. Silničáři upozornili na led i na dalších silnicích včetně hlavních tahů na Českobudějovicku, Písecku, Strakonicku a také Jindřichohradecku.

Na namrzlých silnicích Vysočiny se ráno podle policie stalo 30 nehod. Ve většině případů řidiči na zledovatělé vozovce nezvládli řízení, dostali s automobilem smyk a vyjeli mimo vozovku. Vozidla pak skončila nejčastěji v příkopech nebo narazila do stromů. Více nehod než obvykle se stalo i na dálnici D1. Více než desítka lidí byla při haváriích zraněna. Množství nehod se stalo i v Jihomoravském a Zlínském kraji. Kromě kluzkých vozovek k nim přispěla také snížená viditelnost během srážek.