Věci veřejné startují maraton k volbě předsedy

Praha - Věci veřejné dnes zahájí téměř dvouměsíční cestu, na jejímž konci se dozvědí, kdo bude předsedou strany v následujících dvou letech. Místní organizace a členové grémia mohou od dneška až do konce března nominovat kandidáty na šéfa Věcí veřejných. Předseda strany bude definitivně znám na konci května, kdy ho ve funkci potvrdí volební konference. Oficiálně zatím nikdo kandidaturu neoznámil. Největším favoritem volby je zatím dosavadní šéf VV a ministr vnitra Radek John. V pátek by měl oznámit, zda bude o svou funkci znovu usilovat. Celostátní konference, na níž Věci veřejné potvrdí ve funkci zvoleného předsedu, se uskuteční 28. a 29. května, pravděpodobně mimo Prahu.

Nominace kandidátů na předsedu uzavře strana na konci března. Širší vedení strany - Rada VV - pak ze seznamu kandidátů vybere šest jmen, mezi kterými budou moci registrovaní příznivci strany vybírat v květnovém elektronickém hlasování. Jeho výsledky by měly být známy do 23. května. Předsedu strany pak bude muset ještě ve funkci potvrdit celostátní konference VV.

Hlasování registrovaných příznivců na internetu přijde na řadu v termínu mezi 8. a 22. květnem. Hlasování bude považováno za platné, pokud se volby zúčastní přes deset procent všech oprávněných véčkařů. V opačném případě by se volba opakovala ve zkrácených lhůtách.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Favoritem je John, Bárta zatím v pozadí

Podle straníků je favoritem volby současný předseda a ministr vnitra John. Jestli bude svou pozici obhajovat, oznámí v pátek. Pokud by již kandidovat nechtěl, je připravena ucházet se o vůdčí pozici ve straně současná místopředsedkyně Karolína Peake.

O možnosti kandidovat hovořil už dříve například poslanec Michal Babák. Další členové strany by podpořili i kandidaturu místopředsedkyně VV a sněmovny Kateřiny Klasnové či jejího muže, ministra dopravy a hlavního sponzora Věcí veřejných Víta Bárty. O něm se často hovoří jako o faktickém lídrovi strany. „Mám svého ideálního kandidáta, podle mě by to měl být ministr dopravy Vít Bárta,“ řekl ČT výkonný místopředseda VV a poslanec Jaroslav Škárka.

Před novináři na pozici Bárty ve straně nedávno narážel i prezident Václav Klaus, když v souvislosti s Bártou poznamenal: „Chtěl bych říct předseda VV, ale to bych se asi mýlil.“ Bárta nicméně zatím nedal najevo, že by o oficiální funkci předsedy strany usiloval. Zmínil se ale o tom, že by měl zájem o křeslo řadového místopředsedy VV.

Michal Babák
Zdroj: ČT24