Šest krajských ředitelů ŘSD končí, prý stavěli draze

Praha – Ředitelství silnic a dálnic vyměnilo šest krajských ředitelů, změna se týká Brna, Karlových Varů, Chomutova, Hradce Králové, Olomouce a Ostravy. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) prý ví, že tento krok vyvolá velkou míru nenávisti a kritiky, personální výměna prý ale byla jediným možným řešením, jak získat kontrolu nad děním v této příspěvkové organizaci. Nové šéfy ale čeká v čele úřadů i novinka. Na rozdíl od minulých let se jim například výrazně omezila podpisová práva.

„Po mé pravici vidíte několik tváří, na které si ani moucha nesedne, a mým cílem je, aby tato partička řezníků vyrazila do terénu,“ řekl na tiskové konferenci Bárta. Ministr kritizoval předchozí fungování ŘSD ve zmiňovaných regionech, prý se tam stavělo příliš draze a nekvalitně, což bylo vidět hlavně na příkladu Ústeckého kraje. Bárta se v minulosti opřel zejména do ředitele chomutovské správy Renného Komínka, kterého ŘSD odvolalo v polovině ledna. Jeho i další manažery ŘSD v Ústeckém kraji Bárta obvinil z napojení na kmotry ODS a ČSSD, kteří prý kryjí nelegální činnost stavebních firem. 

Novým šéfem brněnského závodu se stal Zdeněk Pánek, správu Karlovy Vary povede Pavel Rödl, v Chomutově bude šéfovat Milan Dundr, v Hradci Králové Pavel Tichý, v Olomouci Martin Smolka a správu Ostrava nově bude řídit Pavel Velička.

Při výběru vhodných lidí na post ředitelů krajských správ podle ministerstva hrála roli především bezúhonnost kandidátů. „Na trhu práce jsou bezesporu lidé, kteří mají větší znalosti z oblasti výstavby liniových staveb, ale u kterých existuje handicap vycházející z toho, že mají blízko k prostředí, kde chceme dělat zásadní změny,“ řekl Bárta, podle kterého mohou noví ředitelé kompenzovat případné nedostatky vhodným výběrem spolupracovníků.   

Vedle šesti nových ředitelů vzešlo z výběrového řízení také několik vhodných kandidátů na nižší manažerské pozice v jednotlivých krajských správách. S těmito uchazeči prý bude ŘSD dál jednat.  

Milan Dundr
Zdroj: ČT24