Vondra: Dokument unikl v době utajení, to nelze nevyšetřovat

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra dnes v pořadu Otázky Václava Moravce zopakoval svůj odmítavý postoj k průběhu pátečního zásahu Vojenské policie (VP) v budově České televize. Upozornil ale, že únik utajovaných informací z ministerstva obrany nelze v žádném případě ignorovat. Kopie dokumentu, kterou ČT zveřejnila začátkem února v reportáži Karla Rožánka, totiž unikla podle Vondry z ministerstva v době, kdy ještě prokazatelně odtajněna nebyla. Ministr zároveň odmítl, že by v souvislosti se zásahem v České televizi uvažoval o rezignaci. Poslanec KSČM Pavel Kováčik v Otázkách řekl, že komunisti jsou v případě nedostatečného vysvětlení zásahu připraveni usilovat o vyslovení nedůvěry vládě.

„Způsob, jakým byl zásah v pátek večer v České televizi proveden, považuji za nepřijatelný, je to hloupá, hloupá a ještě jednou hloupá demonstrace síly, jako taková je neobhajitelná. Z druhé strany zde probíhá vyšetřování a já do něj zasahovat nesmím a nebudu,“ zopakoval ministr, který se o průběhu pátečního zásahu dozvěděl až po telefonátu České televize. Při zásahu podle Vondry chybovali tři lidé, které už postavil mimo službu, mezi nimi i generál Vladimír Ložek. V jeho případě šlo dle ministra o manažerské selhání. Ložek totiž během pátečního telefonního rozhovoru Vondrovi řekl, že o způsobu provedení akce nevěděl, což dle ministra není dobře. O jeho případném odchodu ze služby ale zatím mluvit nechtěl. Šéfa VP lze navíc odvolat až po poradě se sněmovním branným a bezpečnostním výborem.

Alexandr Vondra:

„Verze, která byla ukázaná v České televizi na kameru, byla verze, která nikdy prokazatelně odtajněna nebyla. Existuje tu proto nejen důvodné podezření, ale prakticky jistota, že to byla verze, která utekla z ministerstva obrany v době, kdy byla v režimu stupně důvěrné.“

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministr v televizi ukázal na kameru skutečnou odtajněnou verzi dokumentu z ministerstva obrany. Nápis důvěrné je na ní přeškrtnutý, kopie je navíc opatřena i čárovým kódem, který podle Vondry dokument ukázaný v reportáži ČT neměl. „To není nic proti Karlovi Rožánkovi, já si ho jako profesionálního novináře, který se léta zabývá armádou, velice vážím. Není to vůbec namířené proti novinářům, ale musíte si být vědomi, že pokud ukážete na kameru dokument, kde je na první pohled evidentní, že utekl z ministerstva obrany, tak to nelze nevyšetřovat,“ řekl Vondra v Otázkách.

Dokument, který hledá Vojenská policie, byl odtajněn 6. 12. 2010. Má popisovat dění na ministerstvu obrany v roce 2007 a je spojený s odchodem bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Česká televize odvysílala na jeho základě reportáž 9. února 2011. Vondra uvedl, že podle vyšetřování Vojenské policie unikl neodtajněný dokument z ministerstva někdy v letech 2007 až 2009.

Reakce Vojenské policie (VP):

VP dnes večer v prohlášení označila zpochybňování legálnosti prohlídky za nepřípustné. Zároveň ale i sama Vojenská policie připustila, že o přiměřenosti zásahu lze oprávněně pochybovat. „Vojenská policie i přes oprávněné pochybnosti o nepřiměřenosti nasazení příslušníků zásahového oddělení v České televizi trvá na legálnosti a právní čistotě prováděných zajišťovacích úkonů  příslušníky Vojenské policie z příkazu soudce,“ sdělil mluvčí VP Jan Čermák.

Bárta: Zásah svědčí minimálně o určité důstojnické negramotnosti

Opoziční ČSSD po zásahu v ČT uvedla, že by měl Vondra rezignovat. „Nechte to na mém politickém úsudku, já jsem člověk, který se politické odpovědnosti v žádném případě nevyhýbal… O rezignaci se ale odmítám bavit,“ reagoval dnes ministr. Uvedl, že celý případ je pro něj velikým poučením: „Myslím, že to volá po určité reformě i Vojenské policie a dohledu nad ní.“ Kauza podle Vondry ukazuje, že nějaký nezávislý dohled nad Vojenskou policií alespoň v oblasti vyšetřování by byl žádoucí. VP ale jinak považuje za profesionální organizaci, která za dobu své existence vyšetřila celou řadu případů.

Pavel Kováčik:

„Budeme ve sněmovně požadovat vysvětlení, ale ne takové pohádky, jako nám tady předkládal ministr Vondra. Pokud to nebude skutečně vysvětleno, mělo by se navrhnout hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.“

Poslanec KSČM Pavel Kováčik dnes v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že „gangsterský způsob přepadení veřejného média je na pád této vlády“. Komunisté proto budou požadovat ve sněmovně vysvětlení. Dodal, že akce podle něj musela mít politické krytí a jde o otevřené zastrašování médií. Ministr dopravy Vít Bárta na to reagoval smíchem a slovy, že naposledy se podobná událost stala v roce 1968 a Kováčik by tak měl mít určitou míru sebereflexe. Sám ale považuje celou kauzu z pohledu nezávislosti České televize za tragickou. „Armáda je tu od toho, aby chránila ústavnost a pořádek, tato historka ale svědčí minimálně o určité důstojnické negramotnosti,“ domnívá se Bárta. Veřejnost také podle něj musí dostat mnohem více informací, než dosud Vondra sdělil: „Potom ať konají orgány činné v trestním řízení.“