Zásah Vojenské policie odsoudil i soudce, který vydal příkaz k prohlídce

Praha/Brno – Soudce Kryštof Nový, který vydal příkaz k prohlídce České televize, odsoudil zásah deseti ozbrojených příslušníků Vojenské policie, kteří v pátek večer vtrhli do objektu zpravodajství. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že vydal povolení na zabavení jednoho listinného důkazu, popřípadě jeho kopie nebo šanonu, a ne k vystěhování celé kanceláře. Soudce tak podle svých slov očekával, že do budovy televize přijdou čtyři neozbrojení důstojníci v uniformách, prokážou se povolením soudu a pokusí se v poklidu zabavit jeden listinný důkaz.

Kvůli pátečnímu zásahu se dnes rozběhl „prověřovací maraton“ na státním zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman požaduje, aby postup pražského městského státního zastupitelství prověřilo vrchní státní zastupitelství. Výsledky této kontroly chce mít Zeman na stole do příštího pátku. Ještě před tím nařídila městská státní zástupkyně Jana Hercegová prověřit postup svých podřízených, hlavně podání návrhu na příkaz k prohlídce ČT. Okolnosti samotného zásahu má pak pro změnu prošetřit Inspekce Vojenské policie.

Hercegová i Zeman chtějí zjistit, zda byl příkaz k prohlídce vydán v souladu s předpisy a zda Vojenská policie neporušila zákon. Dozorový státní zástupce má také přezkoumat rozsah zajištěných věcí z hlediska potřebnosti pro trestní řízení.

Kvůli zásahu Vojenské policie už ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) postavil mimo službu náčelníka Vojenské policie Vladimíra Ložka. Podle Vondry byl zásah neadekvátní. Ložek se zatím nechce k zásahu svých podřízených vyjadřovat, protože prý nemá dostatek informací. Tento týden je Ložek na dovolené, Vojenskou policii zatím řídí jeho zástupce Jiří Neubauer.

Právník ČT Martin Elger:

„Pro Českou televizi je prioritou číslo jedna vrácení zabavených věcí, jde o obrovské množství, které ani zdánlivě nesouvisí s předmětem šetření. Reportéři samozřejmě pro svou práci zabavené počítače potřebují, navíc jsou v nich obsaženy listiny, dokumenty i data důvěrné povahy, které se týkají jiných případů,“ uvedl ve Studiu ČT24 Martin Elger. ČT přitom o jejich vrácení žádala už v sobotu v poledne.

Kromě Ložka postavil ministr obrany mimo službu i dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědni za způsob provedení zásahu. Jsou jimi Drahoslav Blažek a Jaroslav Kolář. Všichni tři budou mimo službu až do vyšetření případu. Vondra dnes také rozhodl, že zásah bude prošetřovat inspekce ministra obrany. Tím by prý měla být zajištěna objektivita prošetření okolností zásahu.

Na výsledky ze strany civilního šetření chce počkat Vojenská policie, její inspekce ovšem přezkoumá okolnosti zákroku. Podle mluvčího Vojenské policie Jana Čermáka bylo cílem prohlídky v budově zpravodajství získat důkazy v probíhajícím trestním řízení, kvůli podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace. Zabavené věci chtějí vojenští policisté vrátit zaměstnancům ČT co nejdříve. „Vojenská policie v žádném případě neútočila na svobodu slova ani sdělovací prostředek jako takový,“ dodal Čermák.

Desítka vojenských policistů, v kuklách a se samopaly, vtrhla v pátek večer do budovy zpravodajství ČT. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Česká televize kvůli páteční akci podala na Vojenskou policii trestní oznámení.