Zlodějka v převlecích vymámila z bank tři čtvrtě milionu

Praha – Kriminalisté pátrají po devětadvacetileté ženě Lence Jelínkové, která se nejméně ve dvaceti případech vydávala za někoho jiného. S falešnými doklady a dokonalými převleky se pokoušela v bankách vybírat peníze z jejich účtů. Několikrát uspěla a přišla si na bezmála tři čtvrtě milionu korun. Celkem se už pokusila vybrat dokonce půl druhého milionu.

Je to žena mnoha tváří a podle kriminalistů i hereckého talentu – suverénní vystupování, žádná nervozita. Jednou je z ní černovláska s culíky, jindy seriózní žena s brýlemi a elegantním oblečením. „Je schopná používat různou škálu oblečení, účesů, využívala jak svých pravých vlasů, tak používala i nejrůznější paruky,“ popisuje pachatelku vyšetřovatel Vladislav Hřebíček.

Bankovním úředníkům předložila nejméně dvacetkrát falešné doklady majitelek bankovních kont. Vždy ale se svou fotografií v aktuálním převleku. Jak se k číslům účtů a podpisovým vzorům dostala, kriminalisté zatím nechtějí zveřejnit. Podle Hřebíčka ale celková škoda v součtu činí 1,5 milionu korun, z toho se ve skutečnosti obohatila o téměř tři čtvrtě milionu.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

V několika případech podezřelá žena v bankách nechala falešné doklady a utekla. Po expertize v kriminalistickém ústavu se ukázalo, že pocházejí z jedné padělatelské dílny. Je tak možné, že je žena součástí větší organizované skupiny s celostátní působností. Česká bankovní asociace (ČBA) klientům radí, aby vždy hlásili svému peněžnímu ústavu ztrátu nebo krádež dokladů a také nikdy nepoužívali stejný podpisový vzor, jako je na občanském průkazu.

Hlavní odpovědnost ale vždy nese banka. „V případě, že se prokáže, že k podvodu došlo, ty prostředky musí pochopitelně klientovi nahradit,“ potvrzuje Jan Matoušek z ČBA. V horizontu několika let by takovým podvodům měl zabránit nový elektronický občanský průkaz. Ten bude mít čip a při ztrátě se okamžitě deaktivuje.