Rozdílné náklady na léčbu? Zkreslené údaje, zlobí se VZP

Praha – Platforma zdravotních pojištěnců přinesla informaci, že průměrné náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na lékařskou péči se mezi jednotlivými kraji České republiky liší až o pětinu. Pojištěnci tak nemají rovný přístup k péči. VZP nyní zvažuje právní kroky k ochraně svého dobrého jména. Pojišťovně vadí údajné zkreslení, kterého se platforma pojištěnců měla při interpretaci dat dopustit.

„VZP se ohrazuje proti naprosto scestné interpretaci, která vede k poškozování dobrého jména VZP, a my v této souvislosti zvážíme i případné právní kroky,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Podle největší zdravotní pojišťovny v zemi je potřeba výdaje posuzovat případ od případu.

Platforma svou informaci přitom podkládá čísly: například v Moravskoslezském kraji stála předloni péče o pacienty 25 279 korun, na Vysočině 20 396 Kč, tedy o pět tisíc míň. „Je třeba začít se ptát, proč je nastavení (plateb) takovéto a jestli by nestálo za to začít sjednávat nějaké změny,“ konstatovala prezidentka Platformy zdravotních pojištěnců Michala Filipová.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle Roda ovšem nelze z dat VZP nic takového říci, VZP financuje péči rovnoměrně. Rozpětí průměrných hodnot mezi kraji se v roce 2009 pohybovalo od 20 400 do 25 200 korun na pojištěnce, jsou to hodnoty bez zohlednění věku a pohlaví, což jsou faktory výrazně ovlivňující výši nákladů. „Rozpětí hodnot mezi kraji neodráží odchylný způsob financování, ale je prostě důsledkem situace v krajích, kde konkurenční pojišťovny ovládají významnou část trhu,“ řekl Rod. Zaměstnanecké pojišťovny podle něj zpravidla vyhledávají mladší, zdravější a méně nákladné pojištěnce.

Rod: Na danou problematiku nejsou odborníci

Z údajů od VZP vytáhla platforma i další data a tvrdí, že částka zaplacená pojišťovnou za stejnou operaci se může u různých nemocnic lišit dvojnásobně. „Indicie získáváme nejen z dat od pojišťoven, ale obrací se na nás i lékaři, odborníci a ředitelé nemocnic s tím, že monitorují rozdíl v platbách,“ uvedla Filipová. I proti tomu se pojišťovna ohradila.

„To, že lze něco tak složitého, jako je produkce zdravotní péče a její úhrada nemocnicím poskytujícím různou léčbu, s různým zastoupením specializovaných oborů a podoborů, s různými typy center, různým složením mimořádně nákladných pacientů, vyčíst z jedné tabulky s několika jednoduchými parametry, je naivní představa lidí, kteří nejsou odborníky na danou problematiku,“ řekl Rod.

Platforma hodlá pokračovat

Navzdory hrozbě žaloby hodlá platforma ve zveřejňování dat pokračovat. Poskytnout data se rozhodly i další pojišťovny. „My jsme to projednali a došli jsme celkem snadno k závěru, že je třeba v této věci spolupracovat,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček. „Nabídli jsme jim data za podmínky, že se budou správně interpretovat, protože oni v případě VZP míchají hrušky s jablky,“ dodal. Svaz zdravotních pojišťoven také doufá, že se díky srovnávání výdajů podaří dosáhnout změny dosavadního systému, kdy VZP podle něj dostává z peněz vybraných na pojištění víc než ostatní.