Falešné sčítací komisařky okradly seniorku

Karlovy Vary – Starší ženu okradly v jejím bytě v Karlových Varech – Drahovicích falešné sčítací komisařky. Jednaosmdesátiletá stařenka pozvala ženy na kávu a po jejich odchodu zjistila, že jí schází 13 tisíc korun. Krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová uvedla, že jedna z žen seděla u stolu, zatímco druhá chodila po bytě. Peníze měly vzít falešné komisařky ze zásuvky. Popis zlodějek ale okradená žena nebyla schopna podat.

Podobný případ se stal už 6. března v Plzni. Dvaadevadesátiletého seniora oklamala podvodnice, která se vydávala za komisařku při sčítání lidu, domů a bytů. Využila chvíle nepozornosti a muže připravila rovněž o 13 tisíc korun.

Český statistický úřad i Česká pošta, která sčítání zajišťuje, ale upozorňují, že skutečné sčítací komisařky musí splňovat přísné podmínky pro identifikaci. Musí mít průkazku sčítacího komisaře s ochranným logem, musí na požádání předložit svůj občanský průkaz, u sebe mají také speciální modrou tašku s logem České pošty.

Ve většině případů jsou to navíc poštovní doručovatelky, které lidé znají z doručování běžné pošty. V žádném případě ale není nutné komisaře zvát do bytu nebo do domu. Naopak, pokud to po lidech někdo chce, pravděpodobně jde o podvodníka.