Státní zástupce: Vojenská policie chybovala při zásahu v ČT

Praha - Vojenská policie podle státního zástupce při pátečním zásahu v budově České televize pochybila. Zabavila totiž i materiály tří redaktorů nesouvisející s trestním řízením ohledně podezření na ohrožení utajované informace, nyní musejí policisté tyto dokumenty obratem vrátit. Zatím se tak však nestalo. Postup svého podřízeného Vladimíra Mužíka, který podal návrh na vydání příkazu k prohlídce, považuje šéfka pražského městského státního zastupitelství Jana Hercegová za zákonný a odůvodněný.

Mužík podle Hercegové nepřezkoumával, jakým způsobem Vojenská policie prohlídku v ČT prováděla ani jak byli policisté vyzbrojeni a jak se chovali. „V tomto není státní zástupce věcně příslušný postup policejního orgánu přezkoumávat,“ uvedla šéfka městského státního zastupitelství. Záznam o zásahu proto Mužík předal inspekci Vojenské policie.

Policie podle státního zástupce nepostupovala správně také proto, že neměla při prohlídce s sebou odborníka na výpočetní techniku kvůli zajištěným počítačům. Materiály, které mohou mít souvislost s vyšetřováním, mají podle jeho příkazu nechat policisté neprodleně prozkoumat znalci a poté také vrátit.

Vstup Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Jan Čermák, mluvčí vojenské policie:

„O tom, že policejní orgán při provádění prohlídky jiných prostor podle názoru státního zastupitelství pochybil, víme prozatím pouze z médií. Vyčkáme doručení a v dalších krocích se budeme samozřejmě řídit pokyny státního zástupce.“

Příkaz k zásahu byl odůvodněný

Návrh na vydání příkazu k prohlídce podal státní zástupce podle Hercegové zcela odůvodněně. „Ze spisového materiálu vyplynulo, že Česká televize s vysokou mírou pravděpodobnosti má ve svém držení takzvanou 'Informační zprávu', která byla věcí důležitou pro trestní řízení,“ sdělila městská státní zástupkyně. Návrh navíc bez výhrad potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 6 Kryštof Nový.

Státní zástupce se podle trestního řádu nemusí prohlídky účastnit, dodala Hercegová. Reagovala tak na kritiku, že měl Mužík na zásah dohlédnout. „V době, kdy Mgr. Mužík podával svůj návrh k soudu, neměl k dispozici žádné objektivní indicie, které by nasvědčovaly tomu, že by Vojenská policie tento běžný úkon trestního řízení procesně nezvládla,“ uvedla. Postup státního zástupce bude ještě prověřovat Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho šéf Vlastimil Rampula chce kontrolu dokončit do pátku.