Prahu v květnu ucpe oprava Nuselského mostu

Praha – Severojižní magistrála v Praze zažije horké měsíce. Od května do listopadu se zúží v každém směru o jeden pruh její důležitá část – Nuselský most. Náměstek primátora Karel Březina oznámil, že proběhne oprava spár, kterými loni v prosinci zatekla voda do metra. Proto se bude každým směrem jezdit pouze dvěma pruhy. Přitom ve špičkách pracovních dnů je směr do centra vždy beznadějně ucpán, i když jsou otevřené všechny pruhy. Dopravu budou v letních měsících komplikovat také další opravy a uzavírky. Podle Březiny má Praha pro letošek nahlášeno asi 150 akcí, které ovlivní dopravu. Těch nejvýznamnějších jsou asi dvě desítky.

Technická správa komunikací chce Nuselský most opravit už dlouho. Zatím ale nikdo nechtěl ani slyšet o omezení provozu na vytížené komunikaci. Končící zima ale ukázala, že už nelze čekat, když tající sníh během předvánoční oblevy natekl spárami do mostní konstrukce a zastavil provoz metra. Aby se taková událost příští zimu neopakovala, schválila pražská rada opravu, na kterou vyčlenila 35 milionů korun.

Omezen bude v létě provoz také na Smetanově a Masarykově nábřeží, kde se budou opravovat tramvajové koleje. „Bezpodmínečně nutně je letos třeba provést také rekonstrukci kanalizace pod křižovatkou Čechův most, Na Františku a Dvořákovo nábřeží, kde budou práce probíhat během prázdninových měsíců,“ uvedl Březina. Od začátku června do konce srpna proběhne rekonstrukce dosud neopraveného úseku ulice Milady Horákové mezi Letenským náměstím a ulicí U Sparty.

Prázdninové měsíce si pražští silničáři vybírají k opravám nejenom kvůli příznivému počasí, ale také kvůli slabšímu provozu. Podle údajů Technické správy komunikací jezdí ve městě během prázdnin asi o deset procent aut méně než v červnu a září.