Muž byl v případu devítileté Anny obviněn z vraždy

Praha – Jednačtyřicetiletý Otakar T. podezřelý v kauze Anny Janatkové byl dnes obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Vyšetřovatelé připravují podnět k návrhu na uvalení vazby. Ten hodlají doručit státnímu zástupci ještě dnes odpoledne. Soudce musí o vazbě rozhodnout do zítřejších 15:00, pak skončí zákonem povolená lhůta na jeho zadržení. Obviněný muž využil svého práva nevypovídat.

„Bohužel v tuto chvíli nejsem kompetentní sdělit jakékoli informace,“ řekla pro ČT policejní mluvčí Andrea Zoulová na otázku, zda skutečně došlo ke znásilnění dívky. Zdůvodnila svou informační zdrženlivost s tím, že muž odmítl vypovídat a výsledky veškerých policejních zjištění závisejí na dalším vyšetřování, proto není možné k případu nic bližšího říci.

Podle Zoulové se nebude opakovat situace z podzimu, kdy muž nakonec z policejní cely odešel. Otakar T. se v současnosti nachází v cele, odmítá vypovídat, stejně tak odmítá i jakákoli další vyšetření, stejně jako výslech na detektoru lži. Mluvčí také sdělila, že kriminalisté muži prokázali 17 případů majetkové trestné činnosti na území Prahy 8 a ve Středočeském kraji. Podle všeho má podobných případů na svědomí mnohem více.

Do míst, kde se našly stopy po zmizelé dívce, se vyšetřovatelé vrátili
kvůli oteplení a ideálnímu světlu. Ostatky pomohl objevit i nový speciální vůz s vybavením za několik milionů korun. Zařízení dokáže s přesností na několik centimetrů monitorovat pohyb vyšetřovatelů. Ti tak vědí, která místa už prošli. Kriminalisté z týmu Anička s ním poslali policii do míst, kde se na podzim našly dívčiny klíče a svědek viděl muže s dívkou. Vyšetřovatelé začali hledat v devět hodin ráno, o hodinu později vybrali místo, kde budou kopat. Pomohli jim i divocí vepři, kteří na místě hrabali v zemi, až k ostatkům se ale nedostali.

„Povolali jsme na místo kolegy specializované na pátrání. Kolem jedenácté hodin se potvrdilo, že na jednom z míst je zakopané tělo,“ řekl ČT zástupce vedoucího speciální policejní jednotky Jiří Stejskal. Psi tělo na podzim necítili, protože bylo zakopané příliš hluboko, bylo navíc uloženo v zatím nespecifikované schránce nebo obalu. Podle odborníků ale bude prokázání činů s půlročním zpožděním velmi obtížné. Podle ředitele Ústavu kriminalistiky a forenzních disciplín Jana Chmelíka totiž s postupem času velice rychle klesá možnost s biologickým materiálem pracovat.