Města couvají od SMS parkovného

České Budějovice – Placení parkovného prostřednictvím SMS je na ústupu. Radnice se od tohoto způsobu plateb odvracejí, po Pardubicích, kde se podařilo projekt zastavit ještě před spuštěním, končí s SMS parkovným také České Budějovice. Podle radnic nemají lidé o tento způsob placení příliš velký zájem. České Budějovice naopak zachovají možnost platit pomocí SMS jízdné v městské hromadné dopravě. Zavedení SMS plateb stálo 2,5 milionu korun, město potom platilo 80 tisíc korun každý měsíc za udržování služeb.

Obě SMS platby – za parkování i jízdenky – zavedly České Budějovice v roce 2009. K placení parkovného ale bylo nutné stáhnout do telefonu zvláštní program. Zájem o něj byl malý, navíc se ukázalo, že na některých typech telefonů nefunguje. Naproti tomu placení jízdného, ke kterému žádný zvláštní program potřeba není, je úspěšnější. Magistrát se rozhodl podpořit ho i tím, že SMS jízdné zlevní z 20 na 18 korun. Dopravní podnik měsíčně prodává na 4 500 SMS jízdenek.

Pardubice zrušily svůj plán na zavedení SMS parkovného v únoru. Vedení města, které se po podzimních volbách významně obměnilo, zdůvodnilo svůj krok malým zájmem o mobilní placení v jiných městech a také předpokladem postupného zaostávání technologie SMS plateb. „V tuto chvíli jsou signály, že vzniknou jiné technologie a platby pomocí SMS pohřbí. Během dvou tří let bude možné parkovné platit pomocí on-line příkazu bance,“ řekl v únoru náměstek primátorky Martin Bílek.