Běloruský opoziční kandidát požádal v Česku o azyl

Praha - Běloruský opoziční kandidát na prezidenta Ales Michalevič, který opustil Bělorusko poté, co mu tajná policie odebrala pas, požádal v České republice o azyl. Deníku Právo to ve čtvrtek řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Michalevič žádal i o vízum, které podle ministra také dostal.

„Podle informací, které máme z ministerstva vnitra, už také požádal v ČR o azyl,“ uved ministr a dodal, že by úřady měly žádosti vyhovět: „Osobně se znám s panem Michalevičem a jsem přesvědčen, že ČR by mu měla poskytnout útočiště, neboť to odpovídá naší tradici. Pan Michalevič vyznává stejné hodnoty jako my a já si považuji jeho statečnosti.“

Michalevič byl v Minsku dva měsíce vězněn po masových protestech veřejnosti proti výsledkům prezidentských voleb z loňského prosince, které opozice označila za zmanipulované ve prospěch dosavadní hlavy státu Alexandra Lukašenka. Stěžoval si, že byl ve věznici mučen.

Běloruská justice ho stíhá za údajné organizování protistátních bouří, obdobně jako dalších šest opozičních prezidentských kandidátů. Michalevič byl z vězení propuštěn minulý měsíc a úřady mu zakázaly opustit Bělorusko. 14. března ale jeho manželka oznámila, že ze země odcestoval.

Protesty proti Bělorusku
Zdroj: ČT24