Sjezd ČSSD: Hašek chce návrat ke kořenům, Sobotka silnou stranu

Brno - O křeslo nového předsedy ČSSD se na brněnském stranickém sjezdu utkají úřadující šéf Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Hašek v nominačním projevu volal po návratu ke kořenům ČSSD, kritizoval vládu ODS, TOP 09 a VV a také se vyslovil pro spolupráci s KDU-ČSL a Stranou zelených. Sobotka chce sociální demokracii tak silnou, že bez ní nebude možné sestavit žádnou variantu vládní koalice.

ČSSD musí podle Haška přesvědčit veřejnost o tom, že je schopna nabídnout alternativu k pravicové vládě. „Musíme změnit českou politiku a dát lidem reálnou vizi,“ řekl. Ke kořenům sociální demokracie zařadil prosazování svobody, rovnosti politických práv a sociálních cílů. „Vize zakladatelů sociální demokracie je stále aktuální,“ uvedl Hašek. Podle Haška musí ČSSD prosazovat sociálně tržní ekonomiku, která zaručuje sociální stát, veřejné služby a lidem základní jistoty, a předložit plán sociálně citlivých reforem. „Nenechme privatizovat důchodový systém, nenechme privatizovat zdravotnictví,“ zdůraznil Hašek, který se vyslovil také pro zavedení progresivního zdanění. 

Vládu Petra Nečase (ODS) označil Hašek za nejhorší od roku 1989. Špatná rozhodnutí nahrazuje řádově za dny až týdny podle něho ještě horšími. Jako předseda by chtěl Hašek sjednocovat stranu a vyslovil se pro spolupráci s lidovci, zelenými a také s odbory a dalšími sdruženími. Ať dopadne volba jakkoli, ČSSD musí podle Haška po sjezdu posílena, jednotná a sebevědomá.

Reportáž Lukáše Dolanského a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

O věrohodnost sociální demokracie a její program je nutné podle Sobotky vést zápas každý den. Sobotka je přesvědčen o tom, že nejde jen o standardní zápas pravice s levicí, ale že jde o víc. Globální kapitál se podle něj vymknul demokratické kontrole a regulaci. Hrozí prý globální kolaps sociálního státu. Evropská i česká sociální demokracie se musí dostat z defenzivy. „To je absolutně klíčová věc,“ zdůraznil.  Sobotka řekl, že lidé se bojí o vzdělání svých dětí, o pracovní místa, o to, že stát nebude mít na důchody, protože populace stárne, že až onemocní, bude zdravotní péče nekvalitní a pro ně příliš drahá. Upínají se ale příliš často k pravici, i když je pro ně řešením sociálnědemokratická politika, stýskal si Sobotka.

Sobotka na závěr poděkoval Haškovi za korektní kampaň. Věří prý, že si ihned po volbě podají ruce a budou pracovat na silné sociální demokracii. Oba kandidáty delegáti přerušovali potleskem.