Klaus uctil památku obětí japonského zemětřesení

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na japonském velvyslanectví v Praze zápisem do kondolenční knihy uctil památku obětí ničivého zemětřesení v Japonsku. Zdůraznil přitom, že je obdivuhodné to, jak se Japonci s katastrofou vypořádávají. Ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami, které postihly sever Japonska, mají 9 079 potvrzených obětí a přes 12 000 pohřešovaných. Mrtvých může být nakonec ale až dvacet tisíc. Česko poskytne Japonsku pět milionů korun na humanitární pomoc.

„Vzkázal jsem, že se cítíme být solidární s tímto jejich tragickým neštěstím, a zároveň jsem řekl, že velmi oceňujeme, jak se Japonci s touto pohromou vypořádávají. Myslím, že to je evidentně obdivuhodné,“ řekl Klaus při odchodu z japonského úřadu. Klaus dodal, že česká pomoc Japonsku není důležitá, protože Japonci situaci umí zvládat sami. „Já jsem byl mnohokrát v minulosti rozpačitý z takových těch našich pomocí, které měly vždycky velmi sporné efekty,“ poznamenal.

České ministerstvo zahraničí odsouhlasilo poskytnutí pěti milionů korun na humanitární pomoc Japonsku. Část je určena na materiální pomoc, část ČR poukáže jako finanční příspěvek na pokrytí dalších naléhavých potřeb obyvatel v zasažených oblastech. Přípravu a zaslání materiální pomoci bude koordinovat EU. Japonsko od počátku požaduje, aby státy poskytující humanitární pomoc dokázaly přivezený materiál také samy předat lidem, kteří ho potřebují.

V důsledku zemětřesení a vlny tsunami byla poškozena také jaderná elektrárna Fukušima 1. V elektrárně už bylo v minulých dnech několik explozí a experti ohlásili menší úniky radioaktivity. Japonští technici stále bojují s havárií elektrárny a snaží se odvrátit větší jadernou katastrofu.

Klaus v souvislosti s jadernou krizí v Japonsku minulý týden varoval před tím, aby se kvůli této mimořádné události šířila panika kolem jaderné energetiky. Hlasy volající kvůli krizi v Japonsku po omezení jádra označil za oportunistický populismus. „To, že japonské elektrárny takovou věc jako posun ostrova o 2,5 metru přežily, tak jak to přežily, je důkazem, že ty jaderné elektrárny jsou v podstatě bezpečné,“ řekl.