Koalice zamítla vyšší ochranu záchranářů

Praha - Záchranáři nebudou mít vyšší ochranu, jakou mají ze zákona úřední osoby. Poslanecká sněmovna dnes zamítla návrh Středočeského kraje, který s takovou změnou počítal. Pro zamítnutí byli především poslanci koalice. Argumentovali tím, že záchranáři už mají vyšší ochranu podle nového trestního zákoníku.

V současnosti platí vyšší trestní sazby pro agresory, pokud na záchranáře zaútočí ve chvíli, kdy poskytují pomoc. Pokud ale zaútočí až poté, vztahují se na ně nižší sazby. To měla novela změnit. Podle návrhu nemělo být podstatné, ve které chvíli budou lékaři či sestry napadeni. Kromě toho měla předloha postavit záchranáře a lékaře pracující v centrálních příjmech nemocnic na úroveň úřední osoby.

To kritizoval především poslanec ODS Marek Benda. Podle něho je novela zbytečná. „Pokus posunout zdravotnické pracovníky na úroveň úředních osob je omyl, protože způsob rozhodování vychází z jiného postavení. Veřejní činitelé jsou chráněni proto, aby byl chráněn úřad a nerušený výkon úřadu, ale také mají zvýšené odpovědnosti za výkon, což v případě zdravotnických pracovníků neplatí,“ prohlásil Benda.

Rath se pustil do Bendy

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) na to reagoval tvrzením, že není žádný důvod, proč by ochrana zdravotnických pracovníků měla být nižší než ochrana policistů nebo úředníků. „Řekl jste, že zákon chrání úřad. Pokud je úřad víc než zasahující lékař nebo zdravotní sestra, je to vaše vidění světa ze skleníku malostranského paláce,“ uvedl Rath.

Doplnil, že současná úprava trestního zákoníku je nedostatečná - nechrání totiž lékaře předtím, než začnou ošetřovat, ani poté, co ošetření dokončí. „Je iluzí si myslet, že když volají z restaurace, že se tam perou hosté, že tam je první policie. Mohu vás ubezpečit, že je vždycky první na místě záchranná služba,“ dodal Rath.

Novelu zákona už dříve odmítla vláda. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes řekl, že to bylo ze stejných důvodů, které uvedl ve sněmovně Benda.

David Rath
Zdroj: ČT24