Na dotace jsem netlačil, říká bývalý Zimolův tajemník

České Budějovice – Bývalý tajemník jihočeského hejtmana Petr Podhola odmítl, že by chtěl jakkoli tlačit na rozdělování evropských dotací. Slova na záznamu, který si ze vzájemného rozhovoru udělal tehdejší ředitel Úřadu Regionální rady regionu Jihožápad Jiří Trnka, podle Podholy svědčí pouze o přílišné horlivosti. Jiří Trnka, který je obviněn z nezákonného rozdělování evropských dotací, naopak řekl, že Podhola na něj nevybíravě tlačil, a to jménem hejtmana Jiřího Zimoly. Policie případ zatím vyšetřuje a nekomentuje.

Bývalý ředitel úřadu regionální rady Trnka tvrdí, že Podhola prosazoval projekty, jejichž stavba by prospěla především hejtmanovi. Způsob, kterým tak činil, byl navíc značně nevybíravý. „Byly to projekty blízké hejtmanovi. S takový nátlakem jsem se dosud nesetkal,“ shrnul Jiří Trnka.

Peníze na hřiště, nebo na hejtmana?

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Někdejší hejtmanův tajemník Petr Podhola byl loni zvolen do českobudějovického zastupitelstva a stal se náměstkem primátora. Jeho politickou kariérou ale podezření, že se zapletl do problematického rozdělování evropských financí, významně ohrožuje. Nepopřel, že se správcem unijních dotací opakovaně hovořil. Průběh byl podle jeho tvrzení docela jiný než podle Trnkovy verze. Podhola řekl, že chtěl, aby peníze šly do smysluplných projektů, a ne do výstavby dalších golfových hřišť a hotelů. „Byly to projekty obcí – opravy dětských hřišt, revitalizace synagogy,“ uvedl Petr Podhola.

Dodal, že hejtman Zimola o jednání s šéfem úřadu regionální rady nevěděl. O jeho roli hovořil ovšem na nahrávce, kterou na počátku měsíce publikoval deník Mf Dnes. Teď uvedl, že tak učinil z neobratnosti. „Nebylo to tím, že by mě pan hejtman takovýmto jednáním pověřil,“ řekl.

Náměstek zůstává na svém místě

Policisté k případu zatím nechtějí nic říci. Zato už promluvila opozici na českobudějovickém magistrátu. Chce, aby náměstek Podhola rezignoval. Ten to jednoznačně odmítl. „Nedopustil jsem se žádného protiprávního jednání,“ komentoval výzvu opozice. Setrvání náměstka ve funkci nevadí ani primátorovi Juraji Thomovi (OPB). „Je to problém sociální demokracie, nikoli celé koalice,“ sdělil.

Jediným obviněným z manipulace při rozdělování dotací tak zůstává bývalý ředitel Trnka.