Řápková: Můj návrh na exekuci dávek je ještě jemný

Praha – Do Poslanecké sněmovny míří návrh někdejší primátorky Chomutova Ivany Řápkové, který chce zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Navrhuje proto možnost exekuce dávky na živobytí, a to až do výše existenčního minima. Řápková svůj návrh chápe jako zpřísnění sociálního systému a zároveň výstrahu pro nepřizpůsobivé občany využívající český sociální systém.

„Jsem osočována, že sahám na jediné příjmy těch obyvatel, což není pravda. Ten, kdo je na dávkách, bere dávky státní sociální podpory, sociální péče u postižených, dávky v hmotné nouzi,“ řekla Řápková v Hyde Parku v souvislosti se svým návrhem. Ten vypracovala spolu s kolegyní z poslaneckého klubu ODS Lenkou Kohoutovou. „Po konzultaci s ministerstvem jsme návrh zúžily pouze na dávky v hmotné nouzi a z těch tří dávek, které se v tohoto vyplácí, jsme vybraly příspěvek na živobytí,“ uvedla Řápková.

Exekuce až do výše existenčního minima

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Exekuce by byla možná až do výše existenčního minima. Kabinet se k návrhu postavil neutrálně, konečné slovo budou mít poslanci. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je vláda připravena souhlasit se základní ideou, nutné by ovšem byly i garance, že dlužníkovi po exekuci zůstane existenční minimum a pod toto minimum nespadnou například ani jeho děti.

„Sociální dávky se vyplácejí lidem potřebným, bohužel jsou mezi nimi tací, kteří zneužívají sociální systém a neuvědomují si, že za to, že se o ně stát stará, by se minimálně měli chovat slušně,“ argumentuje Řápková. Při přípravě novely dle svých slov vycházela jednak z rozhovorů s kolegy z místních samospráv, jednak z vlastní primátorské zkušenosti.

Řápková: Stát se o vás stará, tak nedělejte problémy

„Pokud se (nepřizpůsobivý občan) dopustí přestupku, jediným trestem pro něj je pokuta,“ upozornila poslankyně s tím, že ty je ale u sociálně slabých spoluobčanů těžké vymáhat. „Možná exekuce je průlom do jedné ze systému dávek, aby si lidé uvědomili, že když už se o ně stát stará, nemohou páchat přestupky a dělat problémy v daném městě.“

Někdejší primátorka Chomutova má přitom s exekucí dávek rozporuplné zkušenosti. Před dvěma lety vybírali exekutoři části sociálních dávek od notorických neplatičů pokut hned poté, co byly vyplaceny. Takový postup ale zamítl krajský soud. „Tato novela zákona je mnohem jemnější,“ řekla Řápková.

Peníze
Zdroj: ČT24