O obnově Pitrova procesu se rozhodne za měsíc

Praha - Městský soud v Praze dnes nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu uprchlého podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda, kterým vrchní soud v roce 2006 uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. K soudu se nedostavil jeden ze znalců a jednání bylo odročeno na 29. dubna. Pitr nyní čeká ve švýcarské vazbě na rozhodnutí tamního soudu o vydání do Čech, je tam držen od července minulého roku. Švýcarští soudci o vydání ještě nerozhodli.

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 milionů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Provod si část trestu odpykal a loni byl předčasně propuštěn na svobodu za dobré chování.

Proces se k městskému soudu vrátil kvůli stížnosti pro porušení zákona, kterou podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová k Nejvyššímu soudu ve prospěch Pitra s Provodem, aby mohli uplatnit nové důkazy. Ještě než dnešní veřejné zasedání vůbec začalo, Pitrův advokát Jan Křivánek podal námitku na podjatost soudu. Soudce Petr Novák podjatost soudu jednoznačně odmítl a stížnost zamítl. Na to Křivánek zareagoval opět stížností, o které musí do tří dnů rozhodnout vrchní soud.

Obhajoba dnes jako důkaz neviny představila znalecký posudek Jiřího Řeháka z oboru ekonomie, který tvrdí neexistenci písemných dokladů, že by Pitrova skupina po státu vymáhala vrácení daní. Při zpracování posudku však podle předsedy Senátu znalec vycházel z neúplného účetnictví. Novák si vyžádal posudek ze stejného oboru od znaleckého ústavu Vysoké školy Karlovy Vary, který sice vycházel z totožných podkladů, závěry jsou však podle Nováka naprosto odlišné. „Je možné, že došlo i k další trestné činnosti,“ dodal. Experti ale dnes vyslechnuti nebyli.

Znovu se k věci vyjadřoval i kontroverzní podnikatel Miroslav Provod, který pouze zopakoval, že žádné peníze od státu neobdržel. Jiří Syrovátka, poslední odsouzený v této kauze společně s Pitrem na pět let, nenastoupil do vězení. V roce 2008 mu kvůli rakovině soud trest odpustil.