Vedení ODS stojí za Vondrou

Praha - Širší vedení ODS se dnes sešlo v Praze, aby řešilo mimo jiné situaci kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Na svém jednání se postavilo za Vondrovo setrvání ve funkci ministra obrany, v ministerském křesle tedy zůstává. Jednání výkonné rady nebylo nijak bouřlivé, setrvání ministra Vondry jak v křesle šéfa resortu obrany, tak v místopředsednické pozici ODS podpořili účastníci veskrze jednotně.

„Výkonná rada ODS odmítá jakékoli pokusy jiných politických subjektů zasahovat do vnitřních záležitostí Občanské demokratické strany,“ přednesl premiér a předseda ODS Petr Nečas jedno z usnesení výkonné rady. Podle jeho slov proběhla poměrně detailní debata o Vondrově kauze, ale ani náznakem nezazněl hlas, který by požadoval jeho rezignaci. „Ani otevřeně, ani skrytě žádná výzva k rezignaci Alexandra Vondry nezazněla, to je třeba si jednoznačně říci,“ konstatoval Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek v reakci na rozhodnutí výkonné rady ODS:

„Zbrojaři budou mít radost. Bude-li pan ministr Vondra u nich poptávat materiál pro armádu stejně, jako poptával tlumočení a ozvučení u firmy Promopro, tak se budou mít jako v ráji. Zdůrazňuji tak, že to bude pouze odpovědnost ODS.“

Kauza ProMoPro je podle Nečase záležitostí z minulosti, která Vondru nyní dostihla, a politickou odpovědnost za ní v očích premiéra převzal. „V tuto chvíli běží vyšetřování… v této kauze, do tohoto řízení by nemělo být zasahováno politicky. Z výsledku vyšetřování bude případně vyvozena konkrétní personální odpovědnost,“ prohlásil Nečas.

Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) by jedna strana neměla diktovat jiné, s kým bude vyjednávat. Na druhou stranu si ale Bárta neumí představit, že kabinet bude říkat, že Promopro nebyla lumpárna. „Nedokážu si představit, že by to bylo uzavřené,“ řekl novinářům Bárta. V úterý podle něho budou Promopro opět probírat koaliční špičky po debatě o reformě zdravotnictví. Kauza je ale v pravomoci ODS a je patrné, že nejsilnější vládní straně je nutné dát určitý čas, podotkl Bárta.

Václav Láska ve Studiu ČT24:

„Já jsem schválně podal oznámení na neznámou osobu, neboť disponuji jen určitým množstvím důkazů. V závěru jsem uvedl několik osob, jejichž eventuální zavinění vyplývá z důkazů, které mám já.“

Bývalý předseda představenstva Transparency International Václav Láska podal v souvislosti se zakázkami během českého předsednictví EU pro firmu ProMoPro trestní oznámení na neznámého pachatele. Jako jednu z podezřelých osob zde jmenuje i ministra obrany Alexandra Vondru, který podle Lásky nese trestně-právní odpovědnost. 

„Pokud máte na mysli pana Lásku, bývalého vysoce postaveného zaměstnance firmy ABL, tak mohu jen konstatovat, že v naší zemi má právo podat trestní oznámení kdokoli na kohokoli,“ reagoval Petr Nečas na dotaz novinářů týkající se kroku Václava Lásky.

Výkonná rada také zrušila sdružení na Praze 5

Výkonná rada ODS zrušila místní sdružení strany na Smíchově, které dříve vedl kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. ČTK to řekl předseda oblastního sdružení na Praze 5 Zdeněk Zajíček. Návrh na zrušení smíchovské stranické buňky podalo právě nové vedení ODS v Praze 5. Důvodem byla podle Zajíčka nečinnost sdružení. Neoficiálně někteří pražští občanští demokraté už dříve uvedli, že Jančík do smíchovské ODS účelově nabral desítky takzvaných černých duší.